Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li to dopušteno?

I djeca na listi poreznih dužnika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na listi poreznih dužnika nalaze se i maloljetnici, upisani kao vlasnici nekretnina na koje njihovi skrbnici nisu platili porez na promet nekretnina.

Prema mišljenju nekih poreznih stručnjaka nije pogreška objaviti ime djeteta kao fizičke osobe koja nije podmirila dugovanje, dok drugi poreznih eksperti smatraju da djeca ne bi smjela biti na tim listama, piše Novi list.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija mentalno zdravlje pati Psihijatri zabrinuti za mlade: Pacijenti su sve mlađi, raste agresija, a kliničke slike su sve ozbiljnije Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka

Porezni je obveznik svaka fizička osoba od rođenja do smrti, pa ako čak i dojenče može naslijediti nekretninu ili novac, zarađivati neki honorar, primjerice od reklama i slično, onda automatski ima i porezne obaveze, te se ime djeteta navodi i u poreznim dokumentima, smatra porezna stručnjakinja Marija Zuber.

>> Oni su na vrhu liste poreznih dužnika, ali dug ne priznaju!

Međutim, njezin kolega, porezni savjetnik Vladimir Brkanić, kaže da je Porezna uprava umjesto imena djece trebala objaviti ime roditelja, odnosno skrbnika. Maloljetna je osoba, kaže, poslovno nesposobna, i ako neko dugovanje postoji, za njega je odgovoran skrbnik djeteta, kaže Brkanić, napominjući kako je onda Porezna uprava tog skrbnika, a ne dijete, trebala ovime pozvati na plaćanje poreza.

Odvjetnici smatraju da, ukoliko je dijete vlasnik nekretnine za koju nije plaćen porez, ime tog djeteta stoji i u zemljišnim knjigama, koje su javno dostupne. Po toj logici, smatraju odvjetnici, onda nema zapreke niti da dijete javno bude navedeno kao dužnik.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene