Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv na istragu

I CPJ osudio napad na novinara Željka Peratovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor za zaštitu novinara pozvao je hrvatske vlasti da istraže je li motiv napada njegovo izvještavanje

Odbor za zaštitu novinara (CPJ), nevladina udruga sa sjedištem u New Yorku, osudio je u srijedu napad na istraživačkog novinara Željka Peratovića, koji je pretučen u svom domu u Karlovcu krajem svibnja, i pozvao je hrvatske vlasti da istraže je li motiv napada njegovo izvještavanje.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

"Pozivamo hrvatske vlasti da temeljito istraže napad na Željka Peratovića i da razmotre je li njegovo pisanje bio glavni motiv", izjavila je koordinatorica programa CPJ-a za Europu i središnju Aziju Nina Ognianova.

"Vjerodostojna istraga je važna kako bi se poslala poruka da se napadi na novinare koji se bave osjetljivim pitanjima poput korupcije i kriminala neće tolerirati i da neće proći nekažnjeno", istaknula je.

Balenović primila Peratovića i poručila vlastima: Pronađite 'batinaše' i njihove nalagodavce

Peratovića, dobitnika HND-ove nagrade 2014. za istraživačko novinarstvo, napala su tri muškarca u njegovu domu u Lici Pokupskoj u okolici Karlovca 28. svibnja navečer.

Iako su Peratovićevi napadači kao motiv spomenuli njegovo izvještavanje o ilegalnom iskopavanju šljunka, novinar smatra da bi napad mogao biti povezan s praćenjem suđenja Josipu Perkoviću, nekadašnjem visokom dužnosniku jugoslavenske tajne službe, koji je optužen za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta u Zapadnoj Njemačkoj 1983., prenosi CPJ.

Napad na Peratovića prije su osudili Reporteri bez granica, OESS i Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene