Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbor za zaštitu novinara pozvao je hrvatske vlasti da istraže je li motiv napada njegovo izvještavanje


Odbor za zaštitu novinara (CPJ), nevladina udruga sa sjedištem u New Yorku, osudio je u srijedu napad na istraživačkog novinara Željka Peratovića, koji je pretučen u svom domu u Karlovcu krajem svibnja, i pozvao je hrvatske vlasti da istraže je li motiv napada njegovo izvještavanje.

Vezani članci Agent FBI-a, arhiva (Foto: AFP) Pucnjava u sjedištu CIA-e, napadač ranjen Napad na djecu, ilustracija (Foto: AFP) 1 Napad na dječji vrtić: Muškarac nožem ubio dvoje djece i ozlijedio 16 osoba, među njima djeca i odgojiteljice

"Pozivamo hrvatske vlasti da temeljito istraže napad na Željka Peratovića i da razmotre je li njegovo pisanje bio glavni motiv", izjavila je koordinatorica programa CPJ-a za Europu i središnju Aziju Nina Ognianova.

"Vjerodostojna istraga je važna kako bi se poslala poruka da se napadi na novinare koji se bave osjetljivim pitanjima poput korupcije i kriminala neće tolerirati i da neće proći nekažnjeno", istaknula je.

Balenović primila Peratovića i poručila vlastima: Pronađite 'batinaše' i njihove nalagodavce

Peratovića, dobitnika HND-ove nagrade 2014. za istraživačko novinarstvo, napala su tri muškarca u njegovu domu u Lici Pokupskoj u okolici Karlovca 28. svibnja navečer.

Iako su Peratovićevi napadači kao motiv spomenuli njegovo izvještavanje o ilegalnom iskopavanju šljunka, novinar smatra da bi napad mogao biti povezan s praćenjem suđenja Josipu Perkoviću, nekadašnjem visokom dužnosniku jugoslavenske tajne službe, koji je optužen za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta u Zapadnoj Njemačkoj 1983., prenosi CPJ.

Napad na Peratovića prije su osudili Reporteri bez granica, OESS i Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook