Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik stranke HDZ 1990. Božo Ljubić demantirao je navode da je primio 1,2 milijuna kuna iz 'crnih fondova' kojima je preko Mladena Barišića upravljao bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ Ivo Sanader.


Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) počela je prikupljati podatke koji bi trebali pokazati je li stranka HDZ 1990. odnosno njen predsjednik Božo Ljubić doista dobio milijun i 200 tisuća kuna iz 'crnih fondova' kojima je preko Mladena Barišića upravljao bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ Ivo Sanader, potvrdila je glasnogovornica SIPA-e Željka Kujundžija.

Vezani članci Miro Kovač (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Kovač: "Sloboda govora ustavna je kategorija, ali širenje mržnje je kažnjivo" Andrej Plenković (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Plenković: "U HDZ-u nema afere WhatsApp, već samo ono što je normalno i ono što nije"

"To je faza prikupljanja podataka, a nakon toga će uslijediti njihova obrada i eventualno produbljivanje saznanja", izjavila je Kujundžija kako je citira sarajevski Dnevni avaz. Glasnogovornica krovne policijske agencije u BiH je pojasnila kako je temelj za ove predistražne radnje svjedočenje bivšeg HDZ-ova rizničara Barišića na suđenju Sanaderu u slučaju "Fimi medija".

Ljubić ja pak kazao kako novac nije primio.

>> Barišić otkrio kako je HDZ nabavio sporne BMW-e

Barišić je u svom iskazu ustvrdio kako mu je Sanader osobno naložio da za potrebe HDZ 1990. osigura 1,2 milijuna kuna i da taj novac preda Boži Ljubiću. SIPA je ovaj slučaj počela istraživati sukladno standardnim procedurama kojih se pridržava prikupljajući informacije iz različitih izvora pa i medija.

Kujundžija je kazala kako će, budu li prikupljene informacije koje ukazuju na počinjenje kaznenog djela, o tome izvijestiti Tužiteljstvo BiH koje će onda odlučiti o eventualnoj daljnjoj istrazi. Božo Ljubić je Barišićeve tvrdnje ranije odlučno zanijekao tvrdeći kako ni on niti HDZ 1990. nisu dobili nikakav novac iz "crnih fondova" zbog kojih se sudi Sanaderu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.