Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nematrijalna kulturna baština

I bećarac konačno dobio UNESCO-vu povelju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić danas je u Đakovu, u Maloj gradskoj vijećnici, uručila predstavnicima dviju udruga povelje u povodu upisa slavonskog bećarca na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Povelje je uručila predsjedniku Saveza kulturno-umjetničkih društava Slavonije i Baranje Tomislavu Vukadinu te predstavniku Društva za promicanje hrvatske kulture Šokadija Željku Andričeviću. Oni su povelje primili ih simbolično u ime svih kulturno-umjetničkih društava u Republici Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Muškarac je brzo uhićen uhićen je VIDEO Nevjerojatna snimka: Turist se popeo na najveći kip Bude pa skinuo hlače i mokrio po ljudima Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković rekao je kako je nakon gorjanskih ljelja, zaštitni UNESCO-ov predznak dobio i bećarac koji, istaknuo je, progovara duhovito i šaljivo, no svakako istinom i životom.

'Godinama smo radili na uvođenju bećaraca na popis UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine. Ovdašnji narod bećarac nije naslijedio kroz prošlost od drugih, nego je on njegova izvornost, stvorili smo ga sami. Sviđa mi se što bećarac ima 'štih' slobodnog govora, iako ga to čini pomalo teškim za prevesti na druge jezike', rekla je među ostalim ministrica Zlatar Violić.

Ministrica Zlatar Violić u posjetu Slavoniji svratila je u Osijek gdje je sudjelovala na okruglom stolu 'Kultura u Osijeku', u organizaciji izbornoga stožera nestranačkoga gradonačelničkog kandidata koalicije SDP-HNS-HSU Ivice Vrkića.

>> Konačno: Klape primile UNESCO-vu povelju!

Zlatar Violić je kazala kako je Osijek grad u promjeni, koji pokušava spojiti svoja mjesta identiteta iz prošlosti, s onim što osječki umjetnici proizvode danas.

Ocijenila je kako Osijek nije anonimno mjesto na kulturnoj karti Hrvatske, ali da mu u ovome trenutku nedostaje jedna vrsta zajedničkoga predstavljanja kulturnih institucija.

Najavila je kako će Ministarstvo 7. svibnja u Zagrebu organizirati radionicu o fondovima Europske unije, na kojoj će se govoriti i o konkretnim uputama za podnošenje kandidature nekog grada za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Istaknula je kako su za natječaj, uz ostalo, važni koncepti autetničnosti, regionalnosti, kreativnosti te da Osijek ima velike šanse ući kao ravnopravan kandidat u nacionalnu kandidaturu.

Pred zgradom osječkoga Muzeja Slavonije, u kojoj se održavao okrugli stol, ministricu Zlatar-Violić dočekala je skupina mladića s transparentima 'Vratite nam arheološki muzej' i 'Zašto ste uzeli 500.000 kuna osječkom HNK-u'.

Nisu željeli davati izjave novinarima, samo su kazali da su se okupili kao 'frustrirani građani'.

Zamoljena da komentira ovaj događaj ministrica Zlatar Violić kazala je kako to pripisuje trenutnoj političkoj situaciji i predizbornoj kampanji, koja počinje sutra, a zapravo traje već tjednima.

Vrkić je kazao kako su na okrugli stol pozvali sve djelatnike u kulturi, ali su došli su samo oni koji žele razmijeniti mišljenja, 'dok su oni koji nisu za dijalog, poslali svoje glasnogovornike s transparentima. Neki koji nemaju obrazovnu ni kulturološku razinu, a imaju mandat za upravljanje ovim gradom, ne razumiju što kultura znači. Ne možemo ići u razvoj grada, bez kulturološke osnove, a grad će, ako dobijemo povjerenje građana, biti servis kulturi', poručio je Vrkić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene