Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australija će uspostaviti državnu svemirsku agenciju u sklopu dugotrajnog plana da razvije domaću svemirsku industriju, objavio je u ponedjeljak ministar australske vlade.


Ministar obrazovanja i osposobljavanja Simon Birmingham to je najavio na Međunarodnom astronautičkom kongresu, petodnevnom događaju koji se održava u australskom gradu Adelaideu.

Vezani članci Požari bijesne u Australiji (Foto: AFP) Više od 50 požara bjesni na istočnoj obali Australije: "Više od 500 vatrogasaca radi u vrlo teškim uvjetima" Cessna 208, ilustracija (Foto: Twitter/Cessna) Nakon što se instruktor onesvijestio u avionu, mladić prizemljio avion. Navodili ga iz kontrole letenja

"Ova agencija bit će sidro za našu unutarnju koordinaciju i vrata za naš međunarodni angažman s mnogima od vas iz svjetske svemirske industrije", poručio je Birmingham na skupu, ne otkrivši gdje će se nalaziti sjedište agencije.

Sektor svjetske svemirske industrije godišnje je rastao 9,52 posto između 1998. i 2015. godine, objavila je prošli mjesec australska vlada.

"Prihod od svemirskih aktivnosti 2015. u svijetu bio je oko 323 milijarde američkih dolara", dodala je.

Na petodnevnom kongresu u Adelaideu prisustvovat će više od 4 tisuće profesionalaca iz tog sektora, uključujući astronaute, inženjere, znanstvenike i inovatore iz cijelog svijeta. (Hina)