Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sabor je raspravljao o izmjenama Općeg poreznog zakona.


Saborsku raspravu o izmjenama Općeg poreznog zakona zastupnici su u četvrtak iskoristili za međusobnu prozivku o tome tko je odgovoran za porezne dugove, što je HDSSB-ovog Krešimira Bubala ponukalo da podsjeti kako je i Al Capone "pao" jer nije plaćao porez, "dok kod nas nitko zbog toga ne pada, a dugovi se gomilaju".

Vezani članci Kafić Hoćemo li uskoro jeftinije piti napitak koji konzumira gotovo 95 posto Hrvata? "Hrvatski potrošači uglavnom toga nisu svjesni" Mihael Furjan Poduzetnici najavljuju oštar odgovor na novi Vladin porez: "Postoje svi elementi da se sruši na Ustavnom sudu"

"Nije se naplaćivalo poreze, 2012. godine smo zatekli 50 milijardi nenaplaćenih potraživanja", upozorio je nezavisni zastupnik i bivši ministar financija Slavko Linić.

HDZ-ov Ivan Šuker uzvratio mu je pitanjem što je s 22 milijarde kuna iz 2002. godine, iz vremena vlade na čelu sa SDP-om. "Prema tome, to je proces koji ide", poručio je Liniću.

"Pa i Al Capone je pao kada nije plaćao porez, no u Hrvatskoj izgleda da nitko nije pao, dapače dug se gomilao i gomilao, dugovi su rasli, no i danas nitko nema hrabrosti otpisati pojedine dugove", poručio je HDSSB-ovac Bubalo.

Izmjena općeg poreznog zakona uvodi obvezujuće mišljenje kao važan institut pravne sigurnosti poduzetnika. Porezna uprava u ime države jamči da će porezni tretman u budućnosti te i takve investicije biti takav kako stoji u obvezujućem mišljenju, pojašnjava zamjenik ministra finacija Igor Rađenović. Iznimno važno je, ističe, uvođenje porezne nagodbe, kao i upravnog ugovora koji bi se sklapao na do 24 mjeseca, radi namirenja dospjelog poreznog duga.

Porezni dužnici od sada će lakše disati!

I dok iz redova vladajućih poručuju kako će sada, za razliku od nekih prošlih nekih vremena i jedne obročne otplate, Porezna uprava imati alat da u tom smislu bude učinkovitija, oporba u to ne vjeruje.

"Ovo je zadnji čin drame koja se zove predstečajne nagodbe. Onima kojima su kroz predstečajne nagodbe oprostili najveći dio dugova ostatak im sad reprogramirate", kazao je HDZ-ov Goran Marić.

Nezavisni Slavko Linić boji se, kaže, da će ponovno biti diskreditacije pojedinih poreznih obveznika u odnosu na politički podbne.

Reformist Petar Baranović upozorio je na problem prebijanja s poticajima dugova obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. "To je jedna od najvećih gluposti hrvatskog poreznog sustava u povijesti, valjda od Isusa Krista na ovamo, od kad je Hrvata. I na taj način, i na taj način smo doveli selo i hrvatske seljake u bezizlaznu situaciju. Umjesto da smo prebijali dugove s potraživanjem poticaja, mi smo doveli u situaciju OPG-ove da ih je danas blokirano gotovo dvije trećine", rekao je Baranović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju