Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plati dvaput

Vlada nagovara građane na poduzetništvo, a onda ih kažnjava dvostrukim nametima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Vlada s jedne strane govori kako poboljšava poslovnu klimu i smanjuje namete poduzetnicima - na terenu se događaju suprotne stvari.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje novim poduzetnicima s tvrtkama za deset kuna dvaput naplaćuje zdravstveni doprinos. Jednom jer su zaposlenici svoje tvrtke, pa još jednom jer su članovi uprave, odnosno direktori svoje tvrtke.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova HZZO Traže očitovanje HZZO reagirao na sramotan slučaj u zagrebačkom zdravstvu

Prije tri mjeseca Dragica Bačani je otvorila tvrtku za deset kuna da ne bude na teret državi, a sad njoj država nameće dodatni teret za posao. HZZO joj želi dvaput naplatiti zdravstveni doprinos.

'Radi se o dvostrukom obračunu doprinosa. Ja plaćam doprinose po osnovici plaće koju ja sebi isplaćujem, a rješenje koje sam dobila je zapravo stavljeno kao da sam član trgovačkog društva. Dakle nisam zaposlena, nego kao fizička osoba se od mene traži da plaćam zdravstvene doprinose kao član uprave kao izvršni direktor', ispričala je Dragica.

Mrsić: Iza ovih silnih milijardi stoji čovjek

Kao radnik plaća manji doprinos, ovaj drugi iznos koji bi joj se naplatio znatno je veći. 'Doprinosa vam dođe oko 1.500 kuna mjesečno i dodatno je za mene kao fizičku osobu opterećenje. Ja sam u radnom odnosu, ja jesam direktor svoje tvrtke, ali tko će biti direktor u mojoj tvrtci ako ne ja. Ja nemam drugog zaposlenog, ja sam jedina', kaže Dragica.

Iz HZZO-a objašnjavaju da je tako prema zakonu, ali će se to promijeniti.

'U novoj izmjeni zakona koja je trenutno aktualna i nadamo se da će ići što hitnije, to se mijenja i od sada će se samo plaćati doprinosi po radnom odnosu odnosno u onom dijelu gdje je čovjek zaposlen tu će plaćati doprinose, a ovaj dio neće', objasnila je Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZZ-a.

Dragica se žali kako Vlada s jedne strane potiče i nagovara građane na poduzetništvo, a kada krenu i samozaposle se, onda ih kažnjava dvostrukim nametima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene