Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HZZO smanjit će cijene lijekova, a time i izdatke za lijekove za oko 300 milijuna kuna.


Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ove će godine ponovno smanjiti cijene lijekova, a time i izdatke za lijekove za oko 300 milijuna kuna, laboratorijske pretrage TSH i PSA spuštaju se na razinu primarne zdravstvene zaštite, te će se omogućiti opskrba i punjenje boca s kisikom na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, neki su od zaključaka danas održane sjednice Upravnog vijeća HZZO-a.

Vezani članci Plin, ilustracija Hoće li Vlada "spasiti" građane? Ako ne smanje PDV - računi za plin uvećat će se za oko 3700 kuna Točenje goriva (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Nema dobrih vijesti: Od utorka novo poskupljenje goriva, nitko nije pošteđen

Nakon što je provedeno javno nadmetanje za utvrđivanje cijena lijekova za Osnovnu (a) i Dopunsku (B) listu, očekuje se smanjenje cijena lijekova između 8 i 9 posto. Oko 100 lijekova prešlo je s A liste na B listu lijekova, međutim osiguranici neće biti zakinuti jer svi oni imaju generičku inačicu na A listi.

Evo gdje se u Hrvatskoj troši najviše 'tableta za smirenje'

Na Osnovnoj listi i dalje ostaje 3299 oblika lijekova, a 650 na Dopunskoj listi, izvijestio je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga na konferenciji za novinare. Novina je i da će kontrolu TSH tireotropnog hormona (za kontrolu rada štitnjače) i PSA – prostata specifičnog antigena ubuduće na teret HZZO-a, umjesto bolničkih, obavljati primarni laboratoriji. U HZZO-u očekuju da će to značajno povećati dostupnost tih pretraga i skratiti čekanje.

Osim toga, osiguranim osobama koje ostvaruju pravo na bocu s kisikom, sukladno Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima, omogućit će se opskrba i punjenje boca kisikom na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja. Također, oko 90 milijuna kuna u ovoj godini osigurano je za financiranje pripravničkog staža za doktore medicine, doktore dentalne medicine, magistre farmacije i magistre medicinske biokemije.

Radi financiranja pripravničkog staža HZZO će provesti javni natječaj, a broj slobodnih pripravničkih mjesta utvrdit će se na osnovi podataka pribavljenih od strane ugovornih zdravstvenih ustanova. Nakon sjednice Upravnog vijeća ravnatelju HZZO-a Siniši Vargi svečano je predan certifikat po međunarodnoj normi ISO 9001-sustavu upravljanja kvalitetom. Certifikat ISO 9001 prepoznatljiv je kod organizacija koje u svom poslovanju posebnu pozornost posvećuju kvaliteti svojih proizvoda i usluga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju