Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjenje listi čekanja

Na magnetsku rezonancu opet kod privatnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S obzirom na dužinu čekanja na MR, HZZO planira do 31. ožujka ugovoriti najviše 5.400 postupaka MR-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji, po 3.000 u Međumurskoj, Koprivničko-križevačkoj i Varaždinskoj županiji, te 2.400 u Osječko-baranjskoj županiji.

Kako bi se smanjile liste čekanja, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) raspisao je natječaj za sklapanje ugovora o pretragama magentskom rezonancom (MR) i liječenje u barokomori za pacijente u više hrvatskih županija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jesu li liste čekanja liste umiranja? "Stvari su se otele kontroli. Ako će nas poduplati kao Gremline tako što će nas iza ponoći zaliti vodom, Beroš možda to i riješi" Ilustracija Jesu li liste čekanja liste umiranja? Trebala je mamografiju, odbili je u četiri bolnice: "Ali molim vas, nešto je sumnjivo"

Na natječaj, kojim će se ugovoriti dodatni broj pretraga do 31. ožujka 2015., mogu se do 22. siječnja javiti privatne ordinacije i ustanove koje imaju registriranu tu djelatnost.

"S obzirom na velike liste čekanja za MR, posebno u Osijeku i Splitu gdje nemamo dostatnih kapaciteta u javnom zdravstvu, morali smo posegnuti za uslugama privatnika", izjavila je u ponedjeljak Hini ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec.

U Slavoniji i Dalmaciji oprema i kadar za tu pretragu u potpunosti su iskorišteni, dok u Čakovcu MR-a niti nema u javnom zdravstvu. Dodatnim ugovorima, kaže Prenđa Trupec, želi se zbrinuti prvenstveno djecu, a zatim i ostale pacijente koji čekaju na MR, ovisno o njihovoj dijagnozi i dužini čekanja.

Ravnateljica HZZO-a napominje da su nakon izlaska HZZO-a iz državne riznice osigurana dodatna sredstava za smanjenje listi čekanja, pa će slični natječaji biti raspisani i za druge dijagnostičko-terapijske postupke tijekom cijele godine.

HZZO od 1. siječnja izlazi iz državne riznice

S obzirom na dužinu čekanja na MR, HZZO planira do 31. ožujka ugovoriti najviše 5.400 postupaka MR-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji, po 3.000 u Međumurskoj, Koprivničko-križevačkoj i Varaždinskoj županiji, te 2.400 u Osječko-baranjskoj županiji.

Kad je riječ o barokomori (hiperbarična oksigenoterapija), natječaj je raspisan za ukupno 900 postupaka u pet županija - Osiječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj.

Ugovaranje dodatnih dijagnostičko-terapijskih postupaka s privatnicima zaustavljeno je u vrijeme ministra zdravlja Rajka Ostojića, sa ciljem boljeg korištenja javnih kapaciteta i razdvajanja javnog zdravstva od privatnoga.

Protivnici takve odluke tvrdili su, međutim, da je to štetno za pacijente jer će dovesti do povećanja listi čekanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene