Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HZZO ljekarnama duguje više od 800 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ljekarnička komora ukazala je na problem dugovanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ljekarnama, te upozorila kako bi početkom jeseni moglo doći do ozbiljnih problema u opskrbi lijekova.

'Dug HZZO-a svaki se mjesec povećava za novih deset dana i sada iznosi 220 dana', rekao je predsjednik komore Mate Portolan dodajući kako HZZO ovog trenutka ljekarnama duguje od 800 do 900 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tri mjeseca Nestašica poznatog lijeka: Neće ga biti do studenoga, a znaju se i razlozi Rješenje nestašice antibiotika - 2 Novi protokol Roditelji mogu odahnuti: Farmaceuti doskočili nestašici sirupa za djecu

Portolan je naglasio kako je riječ o starom problemu koji se nagomilava već niz godina. Podsjetio je kako su lanjska dugovanja dosegnula 260 dana, kada je ipak rebalansom državnog proračuna izdvojeno dodatnih 1,2 milijarde kuna za podmirivanje duga ljekarnama, čime su rokovi plaćanja nakon više od desetljeća, smanjeni na 120 dana.

Na žalost, HZZO je ubrzo nastavio staru praksu, a dug je do kraja godine dosegao 500 milijuna kuna.

Ukoliko se rebalansom proračuna ne osiguraju dodatna sredstva za lijekove na recept, a pod pretpostavkom da potrošnja lijekova o ovoj godini bude na razini prošle, procjenjuje se da bi moglo doći daljnjeg produživanja rokova plaćanja za oko 120 do 150 dana.

Ljerkarnici smatraju da za daljnju opstojnost struke treba hitno riješiti dugovanja ljekarnama, realno planirati izdatke za lijekove na recept i bolje vrednovati ljekarnički rad.

Provođenje racionalne farmakoterapije i uspostava sustava praćenja potrošnje lijekova povećat će kvalitetu ljekarničke usluge, mišljenja su ljekarnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene