Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan bez cigarete

HZZO besplatnim policama dopunskog nagradio nepušače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među 50 nagrađenih za najbolje fotografije je i Vlasta Zubčić koja je pušila 20 godina, a već pet ne puši. Život mi je postao kvalitetniji i na cigaretu više ne pomišljam, rekla je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranja (HZZO) Siniša Varga uručio je danas jednogodišnje police dopunskog osiguranja nagrađenima za najbolje fotografije koje su poslali na natječaj za ilustraciju - Dan bez cigarete.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traže ispunu obećanja Koordinacija hrvatske obiteljske medicine odgovorila na tvrdnje HZZO-a: "U vrijeme digitalizacije ne vidimo razlog za papirnate doznake" Ilistracija Stigla službena objava Od petka poskupljuju cigarete: Poznato koliko će iznositi nove cijene kutija

HZZO već tradicionalno raspisuje natječaj u svibnju u povodu Svjetskog dana nepušenja (31.svibnja) . Prijašnjih godina nagrađivane su najzanimljivije priče o iskustvu prestanka pušenja, a ove godine nagrađeno je 50 najboljih fotografija kojima su natjecatelji, osiguranici HZZO-a, ilustrirali što za njih znači dan bez cigarete.

Pušenje je štetno za zdravlje i svaki pušač koji prestane pušiti učinio je veliki korak za vlastito zdravlje, ali i za društvo jer su sredstva koja se izdvajaju za liječenje od posljedica pušenja ogromna. U 2011. izdvojili smo oko dvije milijarde kuna, u 2012. oko 1,5 , a u prošloj godini oko 1,2 milijarde kuna i po tome se vidi pomak na bolje, ali zabrinjava podatak da raste broj pušača među mladima i ženama, rekao je Varga.

Zdravstveni stručnjaci kažu da kod operativnih zahvata, primjerice koljena ili kuka pušači imaju 200 posto veću šansu za komplikacije u odnosu na nepušače, naveo je Varga apelirajući na sve pušače da pokušaju prestati jer je to za njihovu i dobrobit čitavog društva.

Evo koji su uzroci 88 posto smrtnih slučajeva u Hrvatskoj

Treba mijenjati uvriježenu svijest o pušenju kao društveno prihvatljivom ponašanju i osnažiti kampanje protiv pušenja, poručio je.

Među 50 nagrađenih za najbolje fotografije je i Vlasta Zubčić koja je pušila 20 godina, a već pet ne puši. Život mi je postao kvalitetniji i na cigaretu više ne pomišljam, rekla je.

Nagrađeni Ernest Kuna nikada nije pušio, ali kao sportaš propagira nepušenje i zdravi život.

Trudnoća je Marijani Sladečić bila motiv da prestane pušiti nakon 15 godina. Može se prestati, treba imati motiv i jaku volju, poručila je svim pušačima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene