Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UPOZORILI UGOSTITELJI

Što se događa na jednom od naših najljepših otoka? "Sve ih je manje, a i troše sve manje..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Hvaru je sve manje gostiju, koji sve manje troše. Mogući razlozi tog negativnog trenda mogli bi biti ozbiljno upozorenje za sve.

Više od stotinu tisuća domaćinstava u kojima se nudi smještaj za turiste bori se za svakog gosta. Hvar, otok koji tradicionalno dočekuje goste već 150 godina, bori se s istim problemom, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija Teona Mango Večera od 402 eura Turistkinja koja je za 402 eura "pojela pola mora", ima novu objavu o računu s Hvara: "Ono kad tvoja objava napravi kaos na Balkanu"

"Nisam radio lani, ali mogu reći da je u odnosu na 2015. godinu, barem kod mene, gostiju nešto više, međutim kupovna moć im je slabija", kazao je Stipe Erceg, suvlasnik restorana Lucullus. Dodaje kako se probudila mediteranska konkurencija, u igri su ponovo Turska, ali i zemlje sjeverne Afrike. Na Jadranu se ta činjenica i te kako osjeti.

U turizmu se mora ponuditi nešto novo

"Turizam ne mogu voditi ljudi koji će se baviti pukim zbrajanjem gostiju, nego vrhunski stručnjaci koji će ponuditi nešto novo u odnosu na ovo što sada nudimo. Nažalost, to se vidi golim okom - mi se nismo maknuli puno dalje od sunca i mora. Istovremeno, drugi nude sve više sadržaja koji ne znače puko izležavanje na plaži, avioletovi su prema tim destinacijama sve jeftiniji, i to se na koncu vidi i u ukupnim brojkama. Sedmi mjesec je bio totalna katastrofa", kazao je Erceg.

Sezonom je razočaran i Luka Lolić, vlasnik rent-a-car & boat agencije Luka rent: "Iskreno, čini mi se da nikad nije bilo gore. Zašto? Pa, zato što je jednostavno manje gostiju i jako su loše platežne moći. Razloga koji su do toga doveli ima više. Prvo, mi smo očito preskupi; pojedinci nabijaju cijene pa fetu pizze plaćate kao da ste pojeli cijelu, a to ljude ljuti. Skup je i katamaranski i trajektni prijevoz do otoka."

Limiti dosegnuti

Petar Razović, novoimenovani direktor Turističke zajednice grada Hvara kaže kako je gostiju više: "Kad sve zbrojimo, od početka godine imamo jedan posto više gostiju nego lani i dva posto više noćenja, s time da nam je srpanj na razini prošlogodišnjih rezultata."

"Mi smo očito dosegnuli svoje limite što se broja apartmana i ugostiteljskih objekata tiče. Grad Hvar u tome je već na otprilike devedeset posto. U posljednjih pet godina broj kreveta - samo u gradu Hvaru - narastao je za tri tisuće. Sada imamo 12.500 kreveta na 5323 prijavljena stanovnika grada Hvara. Dakle, apsolutno je svega toga previše", smatra Razović.

U Svetoj Nedjelji, na južnoj strani Hvara, vlada drugačije mišljenje, piše Slobodna Dalmacija. Osjećaju se napuštenima od svih jer se godinama bore s infrastrukturnim problemima koji ih sprječavaju da turizam dignu na zavidnu razinu. Vlasnik restorana Tamaris, Jurica Milatić, kaže kako je ova sezona lošija od prošlogodišnje barem za trećinu.

Tunel zatvoren svaki drugi dan

"Ne samo da nam je sezona puno, puno lošija, nego uz sve to mi na južnoj strani Hvara imamo problema s klaustrofobičnim tunelčićem prema Zavali koji je zatvoren svaki drugi dan. Čim udari grom, nestane struje, gasi se semafor koji regulira promet, pa se u tren formira kolona u kojoj, nakon dugog i iscrpljujućeg puta do Hvara, opet čekaju naši gosti. Nakon toga, tek za nekoliko sati uvodi se red tako da dva – ja ih zovem pastira, mašu zastavicama na jednoj i drugoj strani tunela i tako kroz njega propuštaju vozače od kojih nemali broj izgubi živce čekajući pa se vraća natrag i traži smještaj u drugim mjestima po otoku. Kako na Hvaru misle graditi turizam kad nas sve skupa vraćaju u srednji vijek?" pita se ogorčeno Milatić i dodaje:

U Jelsi imaju drugi problem. Iznajmljivači i ugostitelji žale se na goste koji dolaze na odmor, a jedva da imaju novca za plaćanje smještaja. To pripisuju hotelima čiji vlasnici ne mogu ponuditi smještaj po višim cijenama jer je hotelske sobe pregazilo vrijeme.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene