Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najava uvođenja poreza zbog kojih bi cigarete i alkohol trebali poskupjeti oko 50 posto izazvala je očekivanu reakciju Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koja se oštro usprotivila takvoj mogućnosti upozorivši kako bi to moglo izazvati gubitke proizvođačima duhanskih proizvoda i alkoholnih pića i državnom proračunu te potaknuti otpuštanje radnika.


Uvođenje tzv. preventivnih poreza kroz izglasavanje izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju nije prihvatljiva opcija jer će ugroziti radna mjesta u duhanskoj i industriji pića, te potaknuti razvoj crnog tržišta, a pritom neće donijeti rješenje problema u zdravstvenom sustavu, niti osjetno smanjiti konzumaciju alkohola i duhanskih proizvoda, poručio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Vezani članci Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Glavni direktor HUP-a o Vladinim mjerama za spas gospodarstva: ''Očekivali smo čuti neki novi set mjera'' Raskalašeni vikend (Foto: klyker.com) - 3 Raskalašeni provod vikendom priveli kraju u zagrljaju školjke i asfalta

Hrvatsko je gospodarstvo u cjelini ionako preopterećeno porezima i drugima davanjima, što negativno utječe na konkurentnost hrvatskih tvrtki, ističe Majetić u priopćenju.

Osim toga, duhanska i industrija proizvodnje alkoholnih pića već su dodatno opterećene visokim trošarinama, pa svako novo oporezivanje stvara rizik od kompletnog urušavanja njihova poslovanja i posljedično gubitka velikog broja radnih mjesta.

Iskustva s drugih tržišta pokazuju da visoke cijene ne potiču na odabir zdravijeg načina života, već će prije potaknuti rast crnog tržišta. Na taj način država u konačnici ostaje bez značajnih prihoda, pa je takav potez kontraproduktivan i za punjenje proračuna, napominje HUP.

Za podizanje svijesti o nužnosti umjerene konzumacije i brige o vlastitom zdravlju potrebne su drugačije, dugotrajnije i opsežnije mjere, a novi, iznenadni nameti poduzetnicima sigurno nisu jedna od njih.

Osim toga, probleme zdravstvenog sustava treba rješavati cjelovitom reformom koja će donijeti i racionalizaciju troškova, a ne isključivo traženjem novih izvora prihoda, kaže se u priopćenju. (Hina)