Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ECMO uređaji

HUBOL: Nabava 'umjetnih pluća' je neracionalna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga bolničkih liječnika prozvala je Ministarstvo zdravlja zbog nabave 35 uređaja vrijednih 37 milijuna kuna.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) prozvala je u srijedu Ministarstvo zdravlja zbog nabave 35 ECMO uređaja, tzv. umjetnih pluća, vrijednih ukupno 37 milijuna kuna, tvrdeći da se radi o neracionalnoj nabavi zbog koje je država oštećena za više od 20 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kujundžić o izjavi Vjera nekada može pomoći, ali "niti sam ja svećenik niti psihijatar da mogu govoriti o tome" Slika nije dostupna Vraćanje digniteta struci HUBOL apelira na predsjednicu da zaštiti liječnike

Predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža ustvrdio je na konferenciji za novinare da se radi o stručno neutemeljenoj, ekonomski neracionalnoj, netransparentnoj i po državu štetnoj kupovini medicinske opreme koja se malo ili uopće ne koristi.

Kupljeno je previše skupih uređaja, koji Hrvatskoj nisu potrebni, čime je državni proračun oštećen između 20 i 22 milijuna kuna, rekao je Goluža.

ECMO uređaji služe za pomoć životno ugroženim pacijentima s respiratornim problemima, zbog jake gripe ili onima kojima je upravo transplantirano srce.

Ti su uređaji plaćeni 37 milijuna kuna i raspoređeni u 14 hrvatskih bolnica, a u HUBOL-u tvrde da dosad, godinu i pol nakon što su nabavljeni, većina njih nije nijednom upotrijebljena. Ističu pritom da je natječaj za kupovinu ECMO uređaja otvoren vrlo brzo nakon što je vladajuća koalicija preuzela vlast, te da su uređaji kupljeni posredovanjem jedne tvrtke.

Ministarstvo zdravlja je 24. prosinca 2012. i 27. ožujka 2013. zaključilo ugovor o kupovini 35 ECMO uređaja koji zajedno s održavanjem i servisom koštaju 36,9 milijuna kuna.

Nabavljeno je 20 stacionarnih (bolničkih) ECMO uređaja, prosječne cijene od oko 786.000 kuna i 15 transportnih (portabilnih) ECMO uređaja, prosječne cijene od oko milijun i pol kuna.

Uređaji raspoređeni u 14 bolnica

Prije nabave, kažu u HUBOL-u, nisu konzultirana odgovarajuća stručna društva Hrvatskog liječničkog zbora niti odgovarajuća povjerenstva Hrvatske liječničke komore, a nije uvažena ni preporuka stručnjaka iz Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'.

Uređaji su raspoređeni u 14 bolnica - KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, KB Merkur, KB Sveti Duh, KB Dubrava, Klinici za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević", KBC Rijeka, OB Pula, KBC Split, OB Zadar, OB Dubrovnik, KBC Osijek, OB Varaždin i OB Slavonski Brod.

Budući da nabavljeni ECMO uređaji još uvijek nisu plaćeni u cijelosti, HUBOL poziva na redefiniranje ugovora o kupnji kako bi se vratio barem dio sredstava, jer apsurdno je da Hrvatska, s obzirom na broj stanovnika, ima više ECMO uređaja od Njemačke ili Japana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene