Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Milan Božić, član Državnog povjerenstva za povrat lipicanaca i predsjednik ŽO HSS Požeško-slavonske županije tvrdi da se oko 500 lipicanaca, odvedenih 1991. u Srbiju, na ergeli "Bukinac" sustavno izgladnjuju.


"Hrvatska se država mora dogovoriti sa Srbijom o povratu lipicanaca koji su iz lipičke ergele odvedeni sredinom lipnja 1991., pa ono što je bio trošak mora se namiriti, a sve što je odvedeno iz Lipika kao i potomstvo mora se vratiti u Hrvatsku", stajalište je HSS-a koje je danas na konferenciji za novinare o zaštiti nacionalnih interesa iznio predsjednik te stranke Josip Friščić. 

Vezani članci Slika nije dostupna Vinkovački konjički dani: Prekrasna grla oduševila posjetitelje! Slika nije dostupna Đakovački lipicanci dobili najsuvremeniju zatvorenu jahaonicu

Friščić također drži da nema nikakva opravdanja što je taj povrat spor jer, ako su se mogle vratiti umjetnine, moraju se vratiti i lipicanaca koji su također nacionalno blago u koje se, podsjetio je, ulagalo oko 400 godina.

Na sudbinu lipicanaca koji su iz lipičke ergele opljačkani sredinom 1991. i danas se nalaze u privatnoj ergeli "Bukinac" u Srbiji podsjetio je Milan Božić, član Državnog povjerenstva za povrat lipicanaca i predsjednik ŽO HSS Požeško-slavonske županije. Rekao je kako se, po procjenama, danas u susjednoj državi nalazi oko 500 grla lipicanaca, povrat kojih je, dodao je, ponovno aktualiziran dopisom Mihajla Komasovića, radnika u lipičkoj ergeli, koji je odveo konje iz Lipika.

Njemu je zabranjen pristup na ergelu "Bukinac", jer se nije slagao s ishranom konja. Zato je hrvatskoj Vladi i Ministarstvu poljoprivrede poslao dopis u kojem traži punomoć kako bi sudski natjerao privatnu ergelu da kvalitetno hrani konje jer, kako tvrdi, njih izgladnjuju.

Ako nemaju povjerenja u njega, traži od Ministarstva poljoprivrede da imenuje neku osobu koja bi riješila pitanje smještaja i ishrane konja. "Svi moji pokušaji da se spriječi izgladnjivanje konja bili su neuspješni, jer ja nisam vlasnik konja. Jedina preostala ustanova je sud, a za nj mi je potrebna punomoć vlasnika, a to ste vi", navodi se u dopisu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju