Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HSS: U Srbiji izgladnjuju naše lipicance

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milan Božić, član Državnog povjerenstva za povrat lipicanaca i predsjednik ŽO HSS Požeško-slavonske županije tvrdi da se oko 500 lipicanaca, odvedenih 1991. u Srbiju, na ergeli "Bukinac" sustavno izgladnjuju.

"Hrvatska se država mora dogovoriti sa Srbijom o povratu lipicanaca koji su iz lipičke ergele odvedeni sredinom lipnja 1991., pa ono što je bio trošak mora se namiriti, a sve što je odvedeno iz Lipika kao i potomstvo mora se vratiti u Hrvatsku", stajalište je HSS-a koje je danas na konferenciji za novinare o zaštiti nacionalnih interesa iznio predsjednik te stranke Josip Friščić. 

Pročitajte i ovo Božićni bal lipicanaca - 1 NA DVORU SNOVA Božićna bajka na istoku Hrvatske s predivnim lipicancima: "Vraća u mladost, vraća u djetinjstvo" Slika nije dostupna Ministarstvo potvrdilo "Posudio" lipicanca koji je skončao pod vlakom: Ravnatelj Državne ergele Đakovo podnio ostavku

Friščić također drži da nema nikakva opravdanja što je taj povrat spor jer, ako su se mogle vratiti umjetnine, moraju se vratiti i lipicanaca koji su također nacionalno blago u koje se, podsjetio je, ulagalo oko 400 godina.

Na sudbinu lipicanaca koji su iz lipičke ergele opljačkani sredinom 1991. i danas se nalaze u privatnoj ergeli "Bukinac" u Srbiji podsjetio je Milan Božić, član Državnog povjerenstva za povrat lipicanaca i predsjednik ŽO HSS Požeško-slavonske županije. Rekao je kako se, po procjenama, danas u susjednoj državi nalazi oko 500 grla lipicanaca, povrat kojih je, dodao je, ponovno aktualiziran dopisom Mihajla Komasovića, radnika u lipičkoj ergeli, koji je odveo konje iz Lipika.

Njemu je zabranjen pristup na ergelu "Bukinac", jer se nije slagao s ishranom konja. Zato je hrvatskoj Vladi i Ministarstvu poljoprivrede poslao dopis u kojem traži punomoć kako bi sudski natjerao privatnu ergelu da kvalitetno hrani konje jer, kako tvrdi, njih izgladnjuju.

Ako nemaju povjerenja u njega, traži od Ministarstva poljoprivrede da imenuje neku osobu koja bi riješila pitanje smještaja i ishrane konja. "Svi moji pokušaji da se spriječi izgladnjivanje konja bili su neuspješni, jer ja nisam vlasnik konja. Jedina preostala ustanova je sud, a za nj mi je potrebna punomoć vlasnika, a to ste vi", navodi se u dopisu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene