Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'HSP nije glasovao za Vladu zbog političkih i programskih razloga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske stanke prava Anto Đapić rekao je kako pravaši nisu glasovali za hrvatsku vladu zbog političkih i programskih razloga.

U programskom smislu, HSP prigovara da je prezentirani program Vlade tek kompilacija predizbornih obećanja HDZ-a i političkih partnera koji ne odgovara na goruća pitanja Hrvatske danas.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Đapić: 'Najradije bi nam zabranili kampanju' Slika nije dostupna HSP počeo kampanju predstavljanjem programa i kandidata

Istaknuo je kako su to poskupljenja 'koja harače Hrvatskom', vanjski dug 'o kojem nije bilo niti govora kako će ga se riješiti', bankarski sustav 'jer nema naznaka da ga Vlada planira osnažiti otvaranjem neke nove hrvatske banke uslijed čega će kapital u Hrvatskoj i dalje biti skup' te ostanak istog modela privatizacije 'koji HSP ne podupire'.

Politički, HSP-u je neprihvatljivo bilo glasovati za Vladu u kojoj je SDSS i to, kako je istaknuo Đapić, prije svega zato što je ta stranka 'u proteklom razdoblju u Hrvatskom saboru prečesto svojim političkim stavovima radila na relativizaciji događanja u Domovinskome ratu, dajući na taj način legitimnost političkom stavu da Domovinski rat postaje praktički građanski rat'.

'Mi smo smatrali da su to dovoljni razlozi da u ovom trenutku ne podupiremo hrvatsku vladu i da budemo jasna i čvrsta opozicija pa makar samo s jednim zastupnikom', rekao je Đapić.

Po pitanju ZERP-a, HSP smatra da Hrvatska vlada treba razgovarati sa susjedima, ali mora biti vrlo čvrsta, kako se ne bi dogodilo 'da ti razgovori dođu u situaciju da formalno imamo ZERP, a u praksi ga nemamo'", rekao je Đapić dodavši da će pozorno pratiti kako će se ponašati Vlada.

Osvrnuo se i na glasovanje Hrvatskoga sabora o imunitetu zastupniku Branimiru Glavašu. Neprihvatljivima smatra ocjene 'tzv. stručne javnosti i dijela politike koji smatraju da se Hrvatski sabor upleo kao nadređeni pravosudnim institucijama u Hrvatskoj'.

'To je netočno', rekao je Đapić i istaknuo kako pravosudni organi imaju pravo tražiti skidanje imuniteta, a Sabor ima pravo potvrditi ili ne skidanje imuniteta.

'Sabor je napravio dobru stvar, ali se postavlja pitanje zašto
jednako nije učinjeno prije 14 mjeseci kada je situacija bilo vrlo slična', rekao je Đapić i uputio prigovor HDZ-u da nema isti stav kao prije 14 mjeseci.

'HSP je stajališta da kada govorimo o ratnim zločinima treba zauzeti stav da se procesi odvijaju, ali da ne budu u pritvoru ni jedni ni drugi, dakle, ni Hrvati ni Srbi jer je prošlo previše vremena - od 12 do 17 godina', rekao je Đapić i dodao da u slučaju Glavaša nije bilo razloga za pritvor zbog težine kaznenog djela jer se to sve događalo prije 16-17 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene