Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve vrijedno 70.000 kuna

HSP AS prijavio Peru Ćorića zbog krađe promopulta, govornice, kuhinjskog bloka, kipa Ante Starčevića...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kip Ante Starčevića, govornica, promopult, kuhinjski blok, mobiteli, ormar, televizor... Ovo su samo neke nestale stvari zbog kojih predsjednik HSP-a AS prijavio bivšeg glavnog tajnika stranke.

Predsjednik HSP-a AS u stečaju Hrvoje Niče prijavio je bivšeg glavnog tajnika Peru Ćorića zbog krađe stranačkih predmeta, uključujući i kip oca domovine - Ante Starčevića, doznaje se u stečajnom postupku te stranke u kojem je novo ročište zakazano za 19. listopada.

Pročitajte i ovo Bijeli kombi, ilustracija (Guliver/Thinkstock) Velika šteta Pronađeno pet od 19 kamiona i auta Imesa "nestalih" u stečaju: U jako su lošem stanju Milan Bandić Otvorio Trgovački sud Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao

Niče u prijavi ističe kako je Pero Ćorić tijekom 2017. i 2018. iz stranačke središnjice "protupravno prisvojio tuđe pokretne stvari koje su dio dugotrajne imovine" Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević (HSP AS), vrijedne gotovo 70.000 kuna.

Primjerice, "umjetničko djelo - kip Ante Starčevića" procijenjen je na 2000 kuna, "nestala" govornica HSP AS na nešto od manje od 1100 kuna, promopult na gotovo 7200 kuna, a ukradeni konferencijski stol i stranački kuhinjski blok procijenjen je na 5200 odnosno oko 2400 kuna. No, osim toga, na popisu je i desetak računala i mobitela, ormar, televizor, uredski stolovi i čak deset konferencijskih stolaca, naravno - crnih, koje u HSP-u procjenjuju na 1254 kune.

"S obzirom kako se radi o osnovnim sredstvima rada stranke koja se nalaze kod osumnjičenika Ćorić Pere, postoji opasnost da taj isti te stvari sakrije ili uništi pa predlažemo da se hitno izvrši pretraga radi pronalaženja i izuzimanja stvari", navodi se u kaznenoj prijavi podnesenoj još 2018., a priloženoj uz ovotjedno izvješće o gospodarskom položaju HSP AS kao dužnika u stečajnom postupku.

Postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Hrvatskom strankom prava dr. Ante Starčević (HSP AS) bio je pokrenut u travnju 2018., a sud je naložio zastupniku, ujedno i predsjedniku stranke Hrvoje Ničeu da u zakonskom roku dostavi izvješće o imovini, tražbinama, razlučnim i izlučnim pravima i sudskim postupcima vezanim uz dug te političke stranke.

Stečaj otvoren u veljači

Sudske odluke uslijedile su nakon što je Financijska agencija u veljači te godine podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka zbog neizvršenih osnova za plaćanje te stranke u neprekinutom razdoblju duljem od 120 dana i u ukupnom iznosu nešto većem od 250.000 kuna.

Kako se navodilo u prijedlogu Fine, ta politička stranka sa sjedištem u Zagrebu ima samo jednog zaposlenog, ali i oročen novac na nekim od čak 32 otvorena računa u dvije hrvatske komercijalne banke.

Stečaj nad HSP-AS-om otvoren je u veljači ove godine, prvo ispitno i izvještajno ročište zakazano za lipanj bilo je odgođeno zbog pandemije i žalbe na rješenje o otvaranju stečaja. No, početkom rujna Visoki trgovački sud je odbio tu žalbu te je novo ročište zakazano za 19. listopada.

Kako se ističe u izvješću stečajne upraviteljice, nakon otvaranja stečaja utvrđena je vrijednost pokretnina u vlasništvu HSP AS u iznosu od 751,84 kune, a za pokretnine u vrijednosti od 69.907,46 kuna koje se navodi da su ukradene "nema saznanja gdje se nalaze i u kakvom su stanju". Nadalje, kao imovina te stranke navode se "novčana sredstva u iznosu od 28.640 kuna" te "prava potraživanja prema jedinicama lokalne i područne samouprave u iznosu od 382.930 kuna".

Ćorić, koji je u osmom sazivu Sabora bio zastupnik tadašnje Domoljubne koalicije predvođene HDZ-om pod vodstvom Tomislava Karamarka, je krajem ožujka 2018. isključen iz HSP-a AS zbog kršenja etičkog kodeksa stranke i "rada protivno odlukama stranačkog predsjedništva".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene