Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLAZI U MIROVINU

Što će se dogoditi s kunom (i plaćama, kreditima, cijenama...) nakon uvođenja eura?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što će se dogoditi s plaćama, kreditima, štednjom i cijenama u trgovinama kada Hrvatska uvede novu valutu, što se pretpostavlja da će se dogoditi tijekom idućih pet godina?

Hrvatsku kunu dizajnirao je akademski kipar Kuzma Kovačić, koji smatra da joj još nije vrijeme za mirovinu.

Pročitajte i ovo Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava? Rast kredita kućanstvima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Znak gospodarskog oporavka Kreditni bum u Hrvatskoj: Sve više stambenih, potrošačkih, ali i nenamjenskih kredita

"Države Europske unije koje su uvele euro nisu se baš oduševile time, nije im to donijelo baš neki boljitak. Dakle, ja o toj najavi mislim sve najgore", govori Kovačić.

Prelaskom na euro dogodit će se mnoge promjene, a najgora bi mogla biti zaokruživanje cijena, ističu bankari.

"Danas plaćate kavu 7 kuna, sutra kad je konverzija napravljena onda je 7 i pol", ističe Zdenko Adrović, predsjednik Hrvatske udruge banaka.

S druge strane, gubimo valutni rizik. Otputujemo li, primjerice, u Njemačku, ništa nećemo gubiti kroz kupovni tečaj prilikom mijenjanja kuna u eure. Plaće nam se preračunavaju po odgovarajućem konverzijskom tečaju, kao i krediti ili štednja. U tom slučaju, nema naknada, i građani ne plaćaju nikakav trošak konverzije tečaja.

Maturanti, koji bi u svijet rada trebali ući s novom hrvatskom valutom, za sada su nepovjerljivi u nju.

"Kuna utječe samo na nas 4 i pol milijuna, samo na naš prostor, i mislim da je pametnije za osobu koja misli graditi budućnost ovdje da ima kune", govori Matko Dujmović, maturant.

"Nitko od nas nema toliku percepciju novca u eurima. Na primjer, kad vidite 70 centi to vam je isto kao da vidite 70 lipa, naravno nije ista vrijednost, trebat će nam vremena da se naviknemo na to", govori Alma Džafić, maturantica.

Kako sada stvari stoje, imamo još najmanje 4 do 6 godina da se počnemo privikavati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene