Hrvatska se može podičiti mladim robotičarima. Mlada ekipa s Fakulteta elektronike i računarstva u Zagrebu osmislila je svog vlastitog robota koji će podučavati djecu, i donirala ga u 30 škola diljem zemlje. Oni su naša Bolja Hrvatska.


STEMI - robot koji prati kretnje vašeg mobitela i kreće se poput pauka. Djelo je to trojice tek diplomiranih FER-ovaca.

Vezani članci Atlas je najsiaknutije dijete tvrtke Boston Dynamics (FOTO: YouTube/Screenshot) Jednog dana će nas zadesiti svijet prikazan u Terminatoru? Kada vidite što ovaj robot može, možda se zagrcnete Slika nije dostupna Volim te, robote: Djevojčica na neuzvraćenu ljubav odgovorila zagrljajem

'Robot ima šest nogu, s kojima hoda. Tu je zapravo potrebno jako puno matematike i geometrije da se svih tih šest nogu uskladi. Djeci je on jako zanimljiv. Svi vide autiće, tata vozi autić, ovo je šest nogu, kao da upravljaš nekim živim bićem koje hoda ispred tebe', objasnio je Josip Vukičević.

Uz pomoć robota, djeca na malo drugačiji način uče fiziku, matematiku, geometriju i programiranje. Robota dobiju u dijelovima, pa kroz njegovo sklapanje uče i mehaniku.

Na posebnim radionicama Josip i Vlatko djecu podučavaju što sve STEMI može. A u nastavu ga uvodi i 30 škola diljem Hrvatske.

'Djeca su fenomenalno zahvalna za raditi, jako brzo 'kopčaju' stvari, puno su pametnija nego mi', rekao je Vlatko Klabučar.

'Ja bih rekao da se to više sviđa djeci nego profesorima. Oni jedva čekaju, cijelo vrijeme nam se javljaju, kad će doći roboti', kaže Josip.

Osim što ga doniraju školama, dečki svoj proizvod plasiraju i diljem svijeta. Narudžbe stižu iz SAD-a, Kanade, Njemačke, pa čak i Japana.

'Želimo postaviti temelje laiku koji se nikad nije bavio takvim područjima, da ima temelje spremne za graditi nešto novo', ističe Josip.

Za svoj rad već su dobili rektorovu nagradu, a neće stati samo na STEMI-ju. Želja su im još veći i napredniji roboti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr