Posljednjih nekoliko godina građani su prikupili desetke milijuna kuna za kupnju raznih bolničkih uređaja za hrvatske bolnice, a ministar Kujundžić tu ne vidi ništa sporno. Kaže da su donacije bolnicama normalna stvar svugdje u svijetu, a država ulaže koliko može. A među donatorima u Zadru je i umirovljeni general Ante Gotovina.

Galerija


U zadarsku bolnicu stigao je uređaj za neuronavigaciju vrijedan 1,28 milijuna kuna. U pogon će idućeg tjedna, a neurokirurzi će ga koristiti tijekom operacija tumora mozga. 

Vezani članci Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Vlada zaposlenima u zdravstvu duguje 1,5 milijardi kuna, Marić: "U proračunu nema skrivenog novca za zdravstvene djelatnike" Medicinska sestra u bolnici (Foto: Dnevnik.hr) Zdravstvo na korak do kolapsa, liječnici godišnje rade i po 1000 prekovremenih sati: "Sustav je pred pucanjem"

"On služi da se tijekom operativnog zahvata ne bi oštetile neke strukture koje su bitne, kao što su krvne žile ili moždani putevi", objasnio je Ivica Francišković, neurokirurg iz Opće bolnice Zadar.

Novi uređaj stiže i u riječku bolnicu. U rukama liječnika je ček za kupnju monitora za nadzor vitalnih funkcija.
"Radi se o uređaju koji bilježi osnovne životne funkcija djeteta, bilježi kako mu srce kuca, bilježi kako diše", kaže dr. sc. Jelena Roganović, predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.

Kupnja tih uređaja ne bi bila moguća bez donacija građana. Jedan od glavnih zadarskih donatora javnosti je poznat. On je Ante Gotovina. No Branko Dukić, gradonačelnik Zadra i predsjednik Lige protiv raka, kaže da ne zna koliko je Gotovina donirao.

I dok se u Zadru o iznosu pojedinačnih donacija šuti, u Rijeci ponosno staju pred kameru. Kako bi se pomoglo dječjoj bolnici, humanitarno se navuklo boksačke rukavice.

"Kako se boksači bore u ringu i nadmeću, da bi dokazali da imaju veliko srce, tako isto treba imati veliko srce za pomoći onima kojima je najpotrebnije“, kaže Franjo Marković, predsjednik i trener boksačkog kluba "Šampion" iz Rijeke.

Samo u posljednjih godinu dana donacijama je kupljena oprema za KBC Rebro, KBC Osijek, bolnice u Požegi i Dubrovniku. A liječnici priznaju da bi liječenje po visokim standardima bez donacija bilo nemoguće.

"Mislim da manjim bolnicama, županijskim bolnicama poput zadarske, nije moguće razvoj bez donacija", smatra i Rade Škarica, neurokirurg i voditelj Odjela neurokirurgije bolnice u Zadru, dok se doktorica Roganović iz Rijeke pita bi li sustav više pomagao da nema donacija. 

Resorni ministar donatore pohvaljuje. "To su univerzalne ljudske vrednote, svatko normalan potiče da se donira za bolesne, odnosno za zdravlje", kaže ministar Milan Kujundžić i dodaje da su donacije u zdravstvo normalna stvar svugdje u svijetu! Kaže i da se u posljednje tri godine itekako ulaže u zdravstveni sustav.

"Investirali smo oko 1,9 mlrd. kuna u hrvatski zdravstveni sustav", pohvalio se Kujundžić.

No unatoč svim investicijama, liste čekanja godinama se ne smanjuju, liječnici sve više odlaze, specijalizacija nedostaje. Zdravstveni sustav na životu nam drže umirovljeni liječnici. Njih čak 503 i u poznim godinama još uvijek radi. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr