Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gianfranco Fini u posjetu RH

'Hrvatsko članstvo je u interesu cijele Europske unije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se u Zagrebu s predsjednikom donjeg doma Parlamenta Talijanske Republike Gianfrancom Finijem.

Sugovornici su, izrazili zadovoljstvo bilateralnim odnosima između dviju zemalja, uz obostrano isticanje potrebe za jačanjem gospodarske suradnje, priopćeno je iz vladinog ureda za odnose s javnošću.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Posebno su istaknuli primjere uspješne suradnje talijanskih i hrvatskih tvrtki te se u tom kontekstu premijerka Kosor osvrnula i na nedavno ostvaren projekt tvornice u Križevcima, vrijednosti 4,5 milijuna eura te na pozitivan primjer tvornice za proizvodnju umjetnih gnojiva u Vukovaru.

Kosor je zahvalila na potpori talijanske države i naroda na europskom putu Hrvatske, naglasivši kako je potpora sad najvažnija jer je zemlja u završnici pregovora, stoji u priopćenju.

Fini posjetio pulsku Zajednicu Talijana

Predsjednik Donjeg doma talijanskog parlamenta nakon Zagreba večeras je posjetio i pulsku Zajednicu Talijana gdje se najprije iza zatvorenih vrata sastao s čelnicima Talijanske unije, a potom i s predstavnicima Talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Sloveniji.

Ustvrdivši kako je on prvi predsjednik talijanskog parlamenta koji ih je službeno i osobno posjetio u Hrvatskoj, smatrajući to povlasticom, Fini je izrazio potporu talijanskog Zastupničkog doma hrvatskoj vladi u ostvarenju punopravna članstva u Europskoj uniji.

'Hrvatsko članstvo je u interesu cijele Europske unije, a talijanski će parlament zasigurno među prvima ratificirati Sporazum o pristupanju Hrvatske EU', naglasio je Fini.

U prilog tomu je dodao kako su sve dosadašnje talijanske vlade, bilo desničarske ili ljevičarske, podupirale ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Fini je napomenuo kako je zajednička povijest talijanskog i hrvatskog naroda ponekad bila bolna i tragična, ali da danas postoji zajednička budućnost.

'Polemike su začin dmeokracije'

Ta perspektiva, smatra, potvrđena je i sastankom u Trstu 13. srpnja hrvatskoga, talijanskog i slovenskog predsjednika. Govoreći o esulima, kazao je kako je trebalo imati hrabrosti otići, ali i ostati pa bi esuli u Italiji i Talijani u Hrvatskoj trebali prevladati podjele jer su dva dijela istog naroda.

Osvrnuvši se na ulogu talijanske nacionalne zajednice, kazao je kako je ona ključna u hrvatsko-talijanskim odnosima jer se temelji na vrijednostima tolerancije i dijaloga, koje su ujedno i europske vrijednosti.

Fini je među ostalima, razgovarao sa predsjednikom Talijanske unije Furiom Radinom, predsjednikom izvršnog odbora Talijanske unije Maurizijem Tremulom i predsjednikom pulske Zajednice Talijana Fabrizijem Radinom.

Na novinarski upit kako komentira reakcije istarskih antifašista koji traže njegovu ispriku zbog žrtava fašizma u Istri, Fini je kazao kako su polemike začin demokracije te da takvih polemika u Italiji ima napretek.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene