Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski veleposlanik u Beogradu Tonči Staničić izjavio je kako ne vjeruje da će odluka Hrvatske, Bugarske i Mađarske imati posljedice na dugoročne odnose sa Srbijom.


'Vjerujem da dugoročnih gospodarskih i političkih posljedica neće biti, jer to nije u interesu Hrvatske, ni Bugarske i Mađarske, ali nije ni u interesu Srbije', kazao je Staničić.

Vezani članci Koronavirus u svijetu - 3 Crni rekord kod susjeda: U 24 sata od korone preminulo 302 oboljelih, na respiratorima gotovo 1500 osoba Slika nije dostupna "SANKCIJE RUSIJI SU BESKORISNE" Mađarska očekuje bliže odnose s Rusijom i poboljšanje veza s SAD-om

Hrvatski veleposlanik podsjetio je na odlične gospodarske odnose Hrvatske i Srbije, ilustrirajući to činjenicom da u posljednih četiri-pet godina robna razmjena između dviju zemalja raste po stopi od 35 do 40 posto.

Jovanović protiv povlačenja veleposlanika 

Predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović pozvao je ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića da ne narušava diplomatske odnose i ne povlači srbijanske veleposlanike iz susjednih država, Hrvatske, Bugarske i Mađarske.

'Ovakvi Vaši dosadašnji potezi pokazali su se neuspješnima u zaustavljanju priznavanja neovisnosti Kosova od različitih država, a ujedno donose veliku štetu našim državnim i nacionalnim interesima', istaknuo je Jovanović u pismu ministru Jeremiću. 

Prema Jovanovićevoj ocjeni, time se narušavaju diplomatske pozicije Srbije, ugrožavaju integracije i kompromitira zastupanje interesa Srbije u svijetu.

'Hrvatska, Bugarska i Mađarska naši su susjedi. Zemlje su s kojima je poslije svih sukoba u regiji, Srbija izgradila dobru bilateralnu komunikaciju. Uz to, u Srbiji žive predstavnici njihovih nacionalnih zajednica, kao što i predstavnici srpske etničke zajednice žive u tim državama. Interes svih građana regije je najviša razina regionalne suradnje', naveo je čelnik LDP-a. 

Dodao je da bi povlačenje veleposlanika ugrozilo tu suradnju i potaknulo moguć porast međunacionalnih tenzija, te da bi značilo još jedan pokušaj traženja alibija za politiku koja je do takvih ishoda i dovela a cilj koje je skretanje Srbije s europskog puta.

Srbija je dosad iz svih zemalja koje su priznale neovisnost Kosova povukla svoje veleposlanike na konzultacije čije trajanje nije ograničeno.