Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatski veleposlanik o odnosima Hrvatske i Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski veleposlanik u Beogradu Tonči Staničić izjavio je kako ne vjeruje da će odluka Hrvatske, Bugarske i Mađarske imati posljedice na dugoročne odnose sa Srbijom.

'Vjerujem da dugoročnih gospodarskih i političkih posljedica neće biti, jer to nije u interesu Hrvatske, ni Bugarske i Mađarske, ali nije ni u interesu Srbije', kazao je Staničić.

Pročitajte i ovo Američki senatori u Budimpešti srozavanje demokracije "Neobično i zabrinjavajuće": Mađarska vlada nije primila američke senatore u službenom posjetu Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti"

Hrvatski veleposlanik podsjetio je na odlične gospodarske odnose Hrvatske i Srbije, ilustrirajući to činjenicom da u posljednih četiri-pet godina robna razmjena između dviju zemalja raste po stopi od 35 do 40 posto.

Jovanović protiv povlačenja veleposlanika 

Predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović pozvao je ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića da ne narušava diplomatske odnose i ne povlači srbijanske veleposlanike iz susjednih država, Hrvatske, Bugarske i Mađarske.

'Ovakvi Vaši dosadašnji potezi pokazali su se neuspješnima u zaustavljanju priznavanja neovisnosti Kosova od različitih država, a ujedno donose veliku štetu našim državnim i nacionalnim interesima', istaknuo je Jovanović u pismu ministru Jeremiću. 

Prema Jovanovićevoj ocjeni, time se narušavaju diplomatske pozicije Srbije, ugrožavaju integracije i kompromitira zastupanje interesa Srbije u svijetu.

'Hrvatska, Bugarska i Mađarska naši su susjedi. Zemlje su s kojima je poslije svih sukoba u regiji, Srbija izgradila dobru bilateralnu komunikaciju. Uz to, u Srbiji žive predstavnici njihovih nacionalnih zajednica, kao što i predstavnici srpske etničke zajednice žive u tim državama. Interes svih građana regije je najviša razina regionalne suradnje', naveo je čelnik LDP-a. 

Dodao je da bi povlačenje veleposlanika ugrozilo tu suradnju i potaknulo moguć porast međunacionalnih tenzija, te da bi značilo još jedan pokušaj traženja alibija za politiku koja je do takvih ishoda i dovela a cilj koje je skretanje Srbije s europskog puta.

Srbija je dosad iz svih zemalja koje su priznale neovisnost Kosova povukla svoje veleposlanike na konzultacije čije trajanje nije ograničeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene