Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na natječaju 'Na mladima dizajn ostaje' mladi hrvatski dizajneri pokazali su svoje studentske radove. Najbolji su, osim priznanja, dobili i ponudu za proizvodnju.


Najbolji rad među našim studentima dizajna je lampa za koju se govori da je lampa budućnosti zbog jedne posebnosti.

Vezani članci Originalne najlonke (Foto: Tinkercast) Dizajnirao najlonke s krakovima i sad ne može ispuniti gomilu zahtjeva Slika nije dostupna Uspješno studiraju i osvajaju nagrade za dizajn

'Glavni izvor svjetla je OLED, tj. prozirna folija koja emitira svjetlost u dodiru sa strujom. Ta folija ima sposobnost savijanja, možemo po njoj udarati, ona će i dalje ostati svijetliti i pretpostavlja se da će ta tehnologija zamijeniti sva rasvjetna tijela u bližoj budućnosti, kao što su ekrani na mobitelima, televizorima i monitorima', objašnjava nam student dizajna Vedran Erceg.

>> Mladi umjetnici na jednom mjestu - Uskoro Fashion Incubator!

Još iznenađen nagradom struke, mladi Vedran već ima dogovore za proizvodnju. 'Sama proizvodnja samo jednog primjerka je jako velik korak', kaže Vedran.

Velik korak napravila je i Ana Župić. Njezin je diplomski rad godinama stajao u ormaru i skupljao prašinu. No, otkriven je na natječaju mladih dizajnera i postao prava senzacija. Na prvu, izgleda kao stol, no... 'Moj rad je zapravo mapa za slijepe', objašnjava nam ova diplomirana dizajnerica.

Ideja je da se mapa nalazi u središtu grada i pomaže slijepim osobama u kretanju. 'One sigurne zone za slijepce su zone s teksturom koja nije izražena. Znači, ta tekstura omogućuje slobodan prolaz prstom preko površine. Kako se ide prema opasnijim zonama, znači mjestima gdje prolaze tramvaj i automobili, to su sve površine s hrapavijom teksturom', kaže Ana.

Dok ona sumnja u realizaciju svog projekta, Karlo Pavičić za svoj rad misli suprotno. Nada se da će njegov stolac krenuti u masovnu proizvodnju. 'Pa mislim da ga je dovoljno samo vidjeti i to je to', kaže nam taj student dizajna.

Iako se mladi dizajneri trude napraviti nešto novo i zanimljivo, industrijski dizajn je u velikim problemima. 'Jer jednostavno nema investiranja u novi proizvod', kaže profesor sa studija dizajna Mladen Orešić.

No, ovakvi su natječaji dobar put koji će zasigurno dovesti i do rezultata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook