Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'NITKO NAS NE MOŽE NATJERATI'

Poručili hrvatskoj javnosti što treba znati o mirovinskom sustavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Saboru je sjednica počela zahtjevom stranaka za stankom i to, između ostalog, i zbog mirovinskog sustava. Najviše su na tu temu govorili zastupnici Milivoj Špika i Silvano Hrelja.

10:11 - Milivoj Špika (Blok umirovljenici zajedno) je govorio o mirovinskoj reformi.

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

'U posljednje vrijeme puno se priča o reformama pa želimo reći nekoliko stvari. Zakon koji je mijenjan 2013. godine, što je radila Kukuriku koalicija, i kojim je definirano da će se u mirovinu ići sa 67 godina, ali do 2038. godine, sada u ovim reformama bez ičije prisile se to pomjera na 2028. godinu, što mi se čini nepotrebno. Hrvatska javnost treba znati da je mirovinski sustav isključivo u domeni Hrvatske. Nitko nas ne može natjerati. Ono što će se dogoditi s ovim skraćivanjem roka odnosno povećanje na 67 godine kumulativno znači 2 godine na kraju ušteda u proračunu jer se 2 godine kao da neće isplaćivati mirovina. S druge strane povećat ćemo broj nezaposlenih za 90 tisuća ljudi. Zašto se to u ovom trenutku radi - ne znam... Na kraju cijelog procesa je ušteda u budžetu. Ovo je pogrešna politika. Blok umirovljenici to neće prihvatiti. Silvano Hrelja najavljuje referendum. Bilo bi mi drago da ste to radili 2013. godine kad ste bili u koaliciji koja je ovo radila. Krenuti s ovim reformama na ovakav način je bolje nego ništa. Ali nema spasa mirovinskom sustavu ako ne dođe do povećanja radnih mjesta. Tek prava reforma može dati pravi odgovor na ova pitanja. Na ovakav način to ne može. To ne može ići preko leđa umirovljenika. Vidim da mnogi klubovi najavljuju promjene ovršnih zakona. Mi smo nešto počeli raditi. Otvorimo i poduzmimo nešto da budu otvorena radna mjesta. Sve drugo je kozmetika', rekao je Špika te poručio Silvanu Hrelji: 'Molim vas da više ne izlazite u javnost s tim da predsjednik HUZ-a priča gluposti'.

Cijelu izjavu Milivoja Špike pogledajte u priloženom videu.

Silvano Hrelja (Hrvatska stranka umirovljenika) također je govorio o mirovinskoj reformi.

'Mislio sam da će gospodin Špika govoriti argumentima o mirovinskom sustavu. Hrvatska stranka umirovljenika nikad nije prihvatila produljenje roka sa 65 na 67 godina za odlazak u mirovinu. Bila je suzdržana kod tog zakona. Davala je amandmane na taj prijedlog zakona koji su odbijeni i s obzirom da je to bilo predviđeno za 2038. godinu rekli smo da imamo još dovoljno vremena da to možemo izbrisati. E, sad su se stvari ovim prijedlogom pogoršale jer se sve pomaknulo za 10 godina. Ni prije ni sada ta mjera nema nikakvog smisla. Nema smisla da se uvodi tako nešto traumatično u prijelazu sa 65 na 67 godina u roku od dvije godine. Njemačka je napravila prijelazno razdoblje u roku od 2014. do 2038. godine; u 24 godine planirane za povećanje staža povećavat će ga po jedan mjesec godišnje. To je nešto što se zove planski. Mi nemamo plana. Mi želimo podilaziti nekom u Europskoj komisiji. Nitko to od nas nije tražio. EK nije tražila od nas nego mi istrčavamo', rekao je Helja.

Cijelu izjavu Silvana Hrelje pogledajte u priloženom videu.

9:40 - U Saboru je stanka zatražena od više stranaka, među kojima su i Most, SDP, tako da se zasjedanje nastavlja u 9:50. U Saboru je stanka zatražena od više stranaka, među kojima su i Most, SDP, tako da se zasjedanje nastavlja u 9:50. Milivoj Špika i Silvano Hrelja zatražili su stanku kako bi javnost informirali o mirovinskoj reformi, nacionalne manjine tražile su stanku zbog teškog stanja u neprofitnim medijima, Most je stanku tražio zbog nezakonitosti oko projekta golf terena u Dubrovniku, a SDP oko problema vezanih uz europske sveučilišne igre koje će se održati u Hrvatskoj.

8:00 - Hrvatski sabor će u nastavku zasjedanja razmotriti Vladin prijedlog izmjene Zakona o prostornom uređenju koji bi trebao urediti suradnju Hrvatske s drugim državama u planiranju morskog područja u Podregiji Jadransko more te uskladiti taj zakon s europskim zakonodavstvom.

Cilj je urediti okvir za prostorno planiranje morskog područja s obzirom na sve intenzivniju potražnju za morskim prostorom, primjerice za pogone za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, istraživanje nafte i plina, vađenje sirovina, turizam, akvakulturu, pomorske i ribarske aktivnosti, uz istovremenu potrebu očuvanja ekosustava i biološke raznolikosti, te podvodne kulturne baštine.

Nakon donošenja ovih zakonskih izmjena trebalo bi biti omogućeno prostorno planiranje u gospodarskom pojasu i epikontinentalnom pojasu Republike Hrvatske.

Press konferencije klubova zastupnika SDP-a i Hrvatskih laburista

Klub zastupnika SDP-a održat će konferenciju za medije s temom: "Upućivanje u saborsku proceduru Zakona o referendumu i Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma". Govorit će saborski zastupnici Peđa Grbin i Nenad Stazić.

Klub zastupnika Hrvatskih laburista - Stranke rada održat će konferenciju za medije s temom: "Povodom 1. maja spriječimo 'reformu' radničkih prava!" Govorit će zastupnica Nansi Tireli, a sudjelovat će i predsjednik podružnice Laburista Grada Zagreba Tomislav Rajković i agencijski radnik iz Zagrebačkog holdinga i povjerenik Sindikata komunalaca za Zagrebačke ceste Dario Rastovčan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene