Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor danas je većinom glasova u prvom čitanju prihvatio prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) te pozvao Vladu i sindikate da do drugog čitanja zakona obnove socijalni dijalog.


Vlada i sindikati pozvani su da postignu suglasje o spornim pitanjima, poput radnog vremena, modela rada, zapošljavanja posredstvom agencija i statusa radničkih vijeća, koja su uočena u saborskoj raspravi i koja su dovela do zastoja u pregovorima Vlade i socijalnih partnera, zaključak je koji je predložio je Klub SDSS-a, a podržao HSU.

Vezani članci Marina Kasunić i Mirando Mrsić (Foto: Pixell) "Nadam se da će nas i Bernardić podržati. Dva tjedna ga zovem, ali se oglušuje na pozive" Slika nije dostupna Burno u Saboru: 'Mažete oči građanima!'

Zaključak je uvjet da Klub SDSS-a podrži predloženi zakon u prvom čitanju, rekao je Milorad Pupovac.

Socijalni dijalog izašao je iz faze rasprave argumentima i ušao u emotivnu fazu, a to nije dobro, rekao je Silvano Hrelja (HSU).

Socijalni dijalog je civilizacijski doseg i trebali bi biti zabrinuti nad njegovom razinom, kaže Hrelja te naglašava kako se dijalog neće razvijati ako jedna strana drugu preko medija poziva da sjednu za pregovarački stol.

"Ovdje ne može biti interes jednih iznad interesa drugih, mora biti ravnoteža interesa i mora se postići dogovor među partnerima", poručuje Hrelja.

Laburist Dragutin Lesar ističe da je ZOR duboki društveni ugovor, da svaki takav ugovor utječe ne samo na socijalnu nego i političku stabilnost države.

Pusić o ZOR-u: Daje neku šansu ogromnoj armiji nezaposlenih

Upozoravali smo vas, nemojte otvarati raspravu o ZOR-u bez novog pokušaja dogovora sa sindikatima, niste slušali. Osim socijalne nestabilnosti koja u Hrvatskoj traje predugo, prenijet će tu destabilizaciju i na političku stabilnost ako ostanete tvrdoglavi, poručio je Lesar Vladi i vladajućima.

Upitao je i kome se zapravo pokušava pogodovati - jesu li to poslodavci koji su 2012. iz Hrvatske iznijeli preko dvije milijarde dobiti, a nisu investirali ni lipu.

Lesar tvrdi da je predloženi ZOR na tragu novog pokušaja eksperimentiranja.

"Kamen ne možete tlačiti, možete ga zabijati u zemlju koliko god želite, prije ili kasnije će vam negdje ponovo izaći. Nemojte s tim eksperimentirati jer je već dokazano", poručio je Laburist.

Pozvao je na odgađanje glasovanja kako bi se Vladi dala šansa da u toku idućeg tjedna obnovi socijalni dijalog u sklopu Gospodarsko-socijalnog vijeća.

HDZ optužuje Vladu da je ukinula socijalni dijalog u uvjetima pada BDP-a, rastuće nezaposlenosti i prognoza da će tržište rada stagnirati.

Osim toga, dodaje Ivan Šuker, ZOR nije dio sustavnih reformi koje bi u Hrvatskoj trebale promijeniti negativne trendove.

Za prijedlog izmjena ZOR-a glasovalo je 79 zastupnika, jedan je bio suzdržan, a 29 protiv. Zaključak Kluba SDSS-a podržala su 83 zastupnika, pet je bilo protiv, a 19 suzdržanih. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook