Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatski Sabor je homofobičan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najviše homofobičnih javnih istupa prošle je godine dolazilo iz Sabora, i to uglavnom od HDZ-ovih zastupnika, stoji u izviješću o stanju ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina u Hrvatskoj, koje je predstavio pravni tim udruga Iskorak i Kontra.

'Hrvatski Sabor je u osnovi homofobičan, što je najbolje dokazala rasprava o našem prijedlogu zakona o registriranom partnerstvu. Podsjećamo samo na izjavu HDZ-ove zastupnice Lucije Čikeš, koja je izjavila da bi se, 'da se jednaki počnu privlačiti, sve urušilo i nestalo... Mjesec se više ne bi okretao oko Zemlje, nego bi pao, a Zemlja se ne bi okretala oko Sunca, nego bi pala i spržila se, ili odlutala i smrzla se...', naveli su Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra, i Kristijan Grđan, koordinator Iskoraka. 

U svoje su godišnje izviješće stavili i izjavu HDZ-ovca Nike Rebića, koji je rekao da je 'AIDS jedan od znakova toga što se događa u istospolnim zajednicama'. 

Homofobičan je, kažu, bio i IDS-ovac Damir Kajin, kad je homoseksualnost izjednačio s pedofilijom, no homofobične izjave dali su i drugi političari, kao i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, koja je izrazila svoju 'zabrinutost za djecu u istospolnim zajednicama'. 

Kontra i Iskorak će predložiti izmjene i dopune postojećeg Zakona o istospolnim zajednicama, jer taj zakon istospolnim parovima jamči svega dva prava - pravo na zajedničku imovinu i uzdržavanje po partneru, no ne omogućuje ostala prava koja imaju heteroseksualne bračne ili izvanbračne zajednice.

Udruge traže i ta prava, sva osim onog na posvajanje djece.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene