U Hrvatskom saboru izglasan je opoziv premijera Tihomira Oreškovića.


Nakon burne rasprave o povjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću i njegova obraćanja Saboru, zastupnici su glasovali. Ukupno je 125 zastupnika diglo ruku za opoziv, njih dvoje je bilo suzdržano, a 15 protiv.

Vezani članci Sabor Sabor o zakonima o PDV-u, o doprinosima, trgovini i zdravstvenim zakonima Slika nije dostupna Još uvijek nema zahtjeva za opozivom Oreškovića

Sabor je tako donio konačnu odluku o sudbini Vlade. Po prvi put u povijesti Hrvatske vladajuća većina je, nakon samo 146 dana, srušila premijera kojeg je sama postavila. Tihomir Orešković ipak, još neće napustiti Banske dvore već će ostati tehnički premijer dok se ne sastavi nova Vlada.

'Bit ću kratak. Hvala svim zastupnicima na ovoj raspravi, nadam se da su građani dobili jasniju sliku ove krize. Došao sam s najboljim namjerama da pomognem svojoj domovini, zahvalit ću se svim onima koji su mi dali podršku, posebno svojoj obitelji', poručio je prije glasovanja, sada već tehnički premijer, Tihomir Orešković.

Podsjetimo, najveća politička kriza u Hrvatskoj započela je 10. svibnja kada je u javnost izašla Afera Konzultantica. SDP je potom za tražio izglasavanje nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, a uskoro je i koalicijski parner MOST od Karamarka zatražio da odstupi. Nakon toga, premijer Orešković pozvao je obojicu potpredsjednika da odstupe sa svojih dužnosti. I to je bio početak kraja jer Karamarko nije želio odstupiti već se krenulo u rušenje premijera.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju