Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZDRAVO I NEZDRAVO

Europa predlaže: Hrvatski potrošači mogli bi se uskoro u trgovinama susresti s važnom promjenom

Blagajna, ilustracija (Foto: Getty Images)
Blagajna, ilustracija (Foto: Getty Images) Getty Images
Aktualno Galerija Blagajna, ilustracija (Foto: Getty Images) Blagajna, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Nutri-score (Foto: Dnevnik.hr) Nutri-score (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Oznaka na hrani (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Europski parlament ima nove prijedloge za označavanje pakiranja prehrambenih proizvoda, i to na način da lakše prepoznamo zdravo od onog manje zdravog.

Hrvatska bi mogla dobiti nove oznake na hrani, i to u obliku nutritivnog semafora. Od zelenog A do manje zdravog crvenog E.

Pročitajte i ovo Ksenija Kardum, direktorica informativnog programa Nove TV Hvala gledateljima Nova TV ima najgledaniji izborni program: "Ovo je vrhunac praćenja političke scene, za to se priprema mjesecima" Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV As iz rukava Dnevnik Nove TV s Pantovčaka: "Politička partija pokera tek je počela, ulog su ključevi Banskih dvora"

Ivica Pavičić iz Petrijevaca eko oznake na svojim proizvodima već ima, a semafor bi bio pozitivna promjena: "Kad kupac dođe, u toj brzini prilikom kupovine… Moje je mišljenje da će to biti pozitivno".

Hoće, ako se Hrvatska odluči za takav način označavanja hrane. "Skupina nezavisnih stručnjaka je već sada napravila sustav kako bi se koja hrana trebala označiti. On funkcionira na dobrovoljnoj osnovi u dijelu zemalja članica, ostale čekaju odluku Europske komisije. Nadam se da će se Hrvatska priključiti", rekla je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

I na taj način pridonijeti smanjenju debljine. "To, naravno, otvara brojna pitanja, ali je sigurno nešto što će u preventivnom i edukativnom smislu biti razmatrano u Hrvatskoj kao što je već u EU", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

U nas za sad ostaje obveza klasičnih nutritivnih deklaracija. "Ona sadržava podatke o energiji, količini masti, šećera, soli, kiselina i bjelančevina u hrani", objašnjava Marija Batinić Sermek iz Ministarstva poljoprivrede.

No, potrošači je, pokazala su istraživanja, ne čitaju. Tek četvrtina ispitanika tvrdi kako razumije informacije iz nutritivnih deklaracija dok ostali tvrde da ih djelomice razumiju ili uopće ne razumiju. Pa bi ovako slikovit i upečatljiv semafor zasigurno bio korisniji potrošačima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene