Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je apsurd'

STRANCI BOLJI OD HRVATA? 'Da ja mogu zaposliti naše ljude ne bih zapošljavao strance'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za prošlu godinu stranim državljanima odobreno je tek 220 dozvola za rad, a 1500 ih je produženo. Najviše stranih radnika zaposleno je u turizmu.

Gospodarstvenici još čekaju da Vlada odobri kvote za zapošljavanje stranih radnika za ovu godinu.
Predstavnici poslodavaca prijavili su potrebe za zapošljavanjem više od 3000 stranaca, a najviše zahtjeva odnosi se na brodogradnju, graditeljstvo i promet.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Slika nije dostupna OD PETKA Počinje podjela vaučera do 10.000 kuna za obrazovanje odraslih: Provjerite imate li pravo na ulaznicu za bolji posao

Hrvatski poslodavci u potrazi su za stranom radnom snagom. Iako je na zavodu za zapošljavanje više od 11 tisuća građevinara, Zlatko radnike teško pronalazi.

'Od ljudi i koji su se pojavili koji su i pitali da bi došli raditi to je ono bi radio, ne bi radio', kazao je Zlatko Presečki, građevinski obrtnik koji danas ima zaposlena tri strana državljanina.

'Da ja mogu zaposliti naše ljude ne bi zapošljavao strance, bez daljnjeg, ali koga zaposliti? Neka mi pošalju čovjeka na gradilište ja ću ga zaposliti', rekao je Presečki.

Iz HGK upozoravaju na apsurd u cijeloj priči.

'Vi na birou imate, neznam točan podatak, možda 300 tisuća nezaposlenih, a da vi ustvari na gradilištima nemate radnika, to je apsurd i mislim da treba revidirati te radnike koji su na Zavodu za zapošljavanje', rekla je Mirjana Čagalj iz Hrvatske gospodarske komore.

Za prošlu godinu stranim državljanima odobreno je tek 220 dozvola za rad, a 1500 ih je produženo. Najviše stranih radnika zaposleno je u turizmu.

'Stranci se najčešće zapošljavaju u zanimanjima kuhari, nacionalnih kuhinja, dakle sektor ugostiteljstva, potom sektor obrazovanja', kazala je Vilma Mostahinić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Potrebe poslodavaca za stranom radnom stranom ove godine se udeseterostručio.

'Negdje oko 3000 potreba, uglavnom se to odnosi na graditeljstvo promet i građevinarstvo', kazala je Tatjana Dalić, pomoćnica ministrice rada i mirovinskog sustava.

Članovi HUP-a imaju potrebe za zapošljavanje oko 600 stranih državljana, no muči ih spora birokracija. Odluka o kvoti za zapošljavanje stranih državljana trebala je biti donesena još u listopadu prošle godine, do danas to još nije učinjeno. Iz ministarstva rada i mirovinskog sustava najavljuju kako bi ovaj problem uskoro trebao biti rješen.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene