Damir Rikanović (drugi slijeva) na svečanosti dodjele priznanja (Foto: Damir Rikanović)
Damir Rikanović (drugi slijeva) na svečanosti dodjele priznanja (Foto: Damir Rikanović) Foto: Damir Rikanovi?

Hrvatski pomorac Damir Rikanović dobio je priznanje za spašavanje francuskih putnika s nasukanog katamarana.


"Bili su veliki valovi te noći, jak vjetar, mrak... Bilo je dosta opasno, ali u tom se trenutku baš ne razmišlja o opasnosti. Rekli smo da ćemo probati spasiti te ljude, pa što bude. A kad smo već krenuli, nije bilo povratka", ispričao nam je Damir Rikanović, dozapovjednik na luksuznom kruzeru, koji je u veljači ove godine spasio devet osoba s nasukanog katamarana na Sejšelima. 

Vezani članci Obalna straža spasila Britanku koja je pala s kruzera (Foto: MORH) - 3 Drama na Jadranu: Britanka pala s kruzera i satima plutala u moru, spasila ju je Obalna straža Spašeno 7 osoba s trajekta koji je potonuo prošli tjedan kod Kiribatija (Foto: AFP) Plutali u Pacifiku tjedan dana: Spašeno 7 osoba s potonulog trajekta

Zbog tog su pothvata Rikanović i njegov kolega odlikovani priznanjem Međunarodne pomorske organizacije (IMO). Svečanost dodjele priznanja održana je u ponedjeljak u Londonu, a Rikanović je već u utorak žurio u New York da bi stigao isploviti put Kariba. 

Tog 17. veljače radio je na ekskluzivnom kruzeru "Crystal Esprit" američke kompanije Crystal Cruises. Oko sat i pol nakon ponoći stigao im je poziv u pomoć s nasukanog katamarana El Diablo na kojem je bilo 11 Francuza. 

U akciju spašavanja krenuli su gumenim čamcem koji se zbog nemirnog mora nekoliko puta gotovo prevrnuo. Ipak su uspjeli spasiti osam putnika, među kojima je bilo i troje djece, a ostalo troje spašeno je kasnije drugim plovilom.