Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravstvena zaštita

Hrvatski liječnički sindikat pridružio se Danu akcije europskih liječnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić pridružio se danas Danu akcije europskih liječnika ocjenivši da su kvalitetan pristup zdravstvenoj zaštiti, korupcija bolničkih menadžera, političara i industrije, represija nad liječnicima i smanjivanje plaća problemi koji muče europsko zdravstvo, a u svemu tome mogu se prepoznati i hrvatski liječnici.

'U Hrvatskoj stanje nije dobro, pa se prepoznajemo u svim segmentima i problemima s kojima se suočavaju i europski liječnici', rekao je Babić na konferenciji za novinare sazvanoj povodom Dana akcije europskih liječnika, 15. svibnja, koji se ove godine održava pod geslom - zaustavimo krupni kapital koji radi na štetu zaposlenih i pacijenata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povlače se iz radne skupine HURS: Vargi bi trebalo biti jasno da ne može pred kraj mandata ići sa štetnim izmjenama zakona Slika nije dostupna Nekoliko tisuća U idućih šest mjeseci reizbor svih čelnih pozicija u klinikama

Europski liječnici traže da zdravstvena zaštita i njezin razvoj postanu prioriteti europskih Vlada i poručuju 'stop korupciji' te ističu da su koruptivno postupanje bolničkih menadžera, političara i industrije jedna od glavnih prijetnji zdravstvu.

Napominju da je uloga stručnih udruga i sindikata marginalizirana, a žale se i na loše uvjete rada i male plaće zbog čega će, kažu, biti sve manje liječnika.

Nakon ovoga, liječenje u hrvatskim bolnicama više nikad neće biti isto!

Na pitanje zna li koliko je liječnika otišlo iz Hrvatske, Babić je odgovorio kako te podatke nema nitko, no dodao je da je više od 400 njih zatražilo dokumentaciju iz Hrvatske liječničke komore što znači da su zainteresirani za odlazak.

'Ove godine bilo je 5.713 specijalista u javnom sektoru, a 400 liječnika znači sedam posto zainteresiranih za odlazak', rekao je.

Babić je podsjetio da je štrajk bolničkih liječnika još uvijek u stanju mirovanja, te će na godišnjoj skupštini krajem svibnja odlučiti što i kako dalje. Nadaju se, kaže, pozitivnim rješenjima hrvatskih sudova i suda u Strasbourgu.

Ustvrdio je da sindikalci kroz socijalni dijalog žele pronaći rješenje koje će 'zadovoljiti sve strane s tim da, bez patetike, na prvom mjestu uvijek trebaju biti pacijenti'. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene