Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masovni odlazak

Hrvatski liječnici odlaze u EU: Tko će liječiti Hrvate?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napokon je raspisan natječaj za stažiranje doktora medicine. No, ni to neće pomoći situaciji oko liječničkog kadra. Naime, već se najavljuje odljev vrhunskih liječnika i medicinskih sestara u zemlje Europske unije.

Procjenjuje se da bi u prvih godinu dana otišlo oko 300 liječnika i 750 sestara. S druge strane, u Hrvatsku žele doći raditi liječnici iz trećih zemalja. Hrvatska liječnička komora, koja je nadležna za odabir liječnika iz drugih zemalja, već je dobila upite.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Slika nije dostupna Neočekivano velik broj VRTOGLAVO RASTE broj liječnika koji žele u INOZEMSTVO!

Umjesto u hrvatskim bolnicama, mnogi će liječnici i medicinske sestre svoje znanje dijeliti u bolnicama Europske unije. To posebno brine Hrvatsku liječničku komoru. 'Žalosna je činjenica da Hrvatska od prilike na edukaciju jednog liječnika troši 300.000 kuna. Znači, to je od prilike brojka za edukaciju jednog liječnika početnika i što mi takve liječnike trenutno puštamo da odlaze u druge zemlje', rekao je Krešimir Luetić iz Hrvatske liječničke komore.

>> Ostojić: Otići će nam najbolji liječnici, ali ostaju njihovi učenici

Toga je svjestan i sam ministar zdravlja. 'Očekujemo da u prvih godinu dana ode 200 do 250 liječnika, 750 sestara. I na žalost, otići će najbolji. Liječit će nas njihovi učenici', rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

'Neke zemlje su dale zabranu uvoza doktora do dvije godine, ali recimo, u Skandinavske zemlje, naši doktori mogu odlaziti', rekao je dr. Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore. To su neki već odavno i učinili. Razlog je bolja plaća.

'Naši liječnici su vrlo dobri stručnjaci, oni su etablirani i konkretno, te kolege koji rade u Švedskoj se ni ne pomišljaju vratiti u Hrvatsku', rekao je dr- Krešimir Luetić. No, ima onih kojima je Hrvatska poželjno radno mjesto. To su liječnici iz trećih zemalja.

'Imamo upita iz Makedonije i drugih zemalja u okruženju', rekao je dr. Minigo. 'Primjećuje se pojedinačni trend dolazaka liječnika i iz Ukrajine, Rusije, ali i iz nekih daljih zemalja', kaže dr. Luetić. Ipak, da bi radili u Hrvatskoj, moraju zadovoljiti posebne uvjete.

'Moraju imati praktički iste kvalifikacije kao što imaju doktori kod nas. Čak imamo i pravo osobu, odnosno, kandidata, podvrći ispitu. Jedan od uvjeta koji je vrlo važan, je poznavanje hrvatskog jezika', rekao je dr. Minigo. Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj nedostaje 4.000 liječnika. Pa bi zbog odljeva vrhunskih liječnika, stanje moglo biti još i gore.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene