Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski laburisti – Stranka rada najoštrije su u srijedu osudili najavu ministra zdravlja Darija Nakića o poskupljenju police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna već od 1. svibnja te ga pozvali da odustane od dodatnog udara na ionako niski standard građana.


"Ostvari li se najava ministra Nakića, bit će do dokaz posvemašnje socijalne neosjetljivosti Vlade Tihomira Oreškovića koja gubitke u zdravstvenom sustavu nastoji riješiti preko leđa već osiromašenih građana, ali i uvod u privatizaciju, odnosno, 'amerikanizaciju' hrvatskog zdravstva", ocjenjuju u priopćenju Hrvatski laburisti.

Vezani članci Predrag Štromar i Blaženka Divjak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Štromar: "HNS će ustrajati da se u proračunu osiguraju dodatna sredstva za plaće učitelja" Rumunjska premijerka Viorica Dancila okružena svojim ministrima nakon pada Vlade (Foto: AFP) Pala Vlada u Rumunjskoj

Kažu kako eventualno povećanje cijene dopunskog osiguranja neće pratiti i podizanje kvalitete zdravstvene usluge, koja je i sada na nezavidnoj razini pa za 30 posto skuplje osiguranje možemo očekivati 30 posto lošije usluge.

"Najava poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja što je isključivo u funkciji saniranja dugova u zdravstvu pokazuje da ministar Nakić nema ni elementarnih menadžerskih znanja za vođenje solidarnog, javnog zdravstvenog resora. Na to upućuju i njegove prethodne najave o uvođenju nadstandarda i dodatnog zdravstvenog osiguranja koje bi bilo u rukama privatnih osiguravatelja", tvrde Hrvatski laburisti. Navode kako je jedini mogući zaključak iz ministrovih najava, koje, kako kažu, "uključuju i poskupljenje bolničkog smještaja te smanjena dostupnost hitne medicinske službe, jest da i zdravlje postaje roba koju mogu kupiti oni koji imaju novca dok će siromašni i dalje biti prepušteni nepouzdanom zdravstvenom sustavu".

"Zdravstvo u Hrvatskoj očito se priprema za potpunu privatizaciju tako da će biti dostupno samo bogatima, a siromašnima, među kojima se nalazi najveći broj radnika i umirovljenika, ostaje zaključak da je ustavna odredba po kojoj se 'svakome jamči pravo na zdravstvenu zaštitu' mrtvo slovo na papiru u sve manje socijalnoj državi", smatraju Laburisti. (Hina)