Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva kanadera iz Hrvatske uključila su se u petak u gašenje požara na području općine Tomislavgrad u BiH, izvijestili su iz općinskog poglavarstva.


Hrvatski zrakoplovi su oko 9 sati ujutro stigli na područje Buškoga jezera iz kojega uzimaju vodu za gašenje požara u zapadnim, teško pristupačnim djelovima općine. Najteže je stanje u naseljima Roško Polje, Bukovica i Vukodol u kojima se vatra proširila s okolnih planina gdje već gori danima.

Vezani članci Osvježenje od vrućine, ilustracija Upaljen je meteoalarm za neke dijelove Hrvatske: U dolini Neretve živa na termometru prešla je 40, a u okolici Knina 41 stupanj Požari u Italiji - 1 Požari u Europi gutaju sve veću površinu, na Siciliji izmjerena najviša temperatura ikad na kontinentu. Gori i u Sibiru

Gasitelji su na dolazak kanadera čekali nekoliko dana u Tomislavgradu zbog gašenja velikog broja požara u Hrvatskoj. Po informacijama iz općine Tomislavgrad jučer je u posljednji trenutak obranjeno više kuća i gospodarskih objekata u naselju Čobanovićima gdje se vatra približila na nekoliko metara. Zajedničkim snagama djelatnika šumarije, vatrogasaca, mještana i pripadnika Oružanih snaga BIH te uz pomoć helikoptera spriječeno je najgore.

>> Požari bjesne Hercegovinom: 'Ne možemo ništa bez hrvatskih kanadera'

I drugdje u BiH je aktivan veliki broj požara čije je gašenje otežano zbog teško pristupačnog terena.

Na području općine Konjic najteže je stanje u Glavatičevu, gdje vatru gasi 25 pripadnika Oružanih snaga BiH te helikopter EUFOR-a. Na području Trebinja u gašenju požara pomogao je helikopter Oružanih snaga BiH. I dalje gori šuma u brdima iznad Srebrenice, ali je zaustavljeno širenje požara. Problem stvara teško pristupačan i miniran teren. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.