Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspješna izvozna grana

Hrvatski izvoz oružja u 2013. oko 1,1, milijardu kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je prošle godine izvezla naoružanja i vojne opreme za više od milijardu i sto milijuna kuna, a najvećim dijelom riječ je o najmodernijem naoružanju i opremi proizvedenoj u 15-tak hrvatskih poduzeća, doznaje danas Hina iz državne Agencije Alan, koja se bavim uvozom i izvozom oružja i vojne opreme.

Najtraženiji izvozni proizvodi bili su pištolji karlovačkog HS Produkta u raznim kalibrima i inačicama te njihova jurišna puška VHS kalibra 5,56 mm u standardnoj i skraćenoj inačici, potom snajperi raznih kalibara, ručni bacači granata RBG-6 kalibra 40 milimetara kao i streljivo za te ručne bacače, strojevi za razminiranje, vojna oprema, kacige, čizme i patrolni brodovi.

Pročitajte i ovo Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika Slika nije dostupna Posjet HS Produktu Milanović: Uštede ne na štetu rasta

Svi navedeni proizvodi su potpuno konkurentni cijenom i kvalitetom, što je bio i osnovni preduvjet za ostvarenje poslovnih rezultata, navode u RH Alanu.

Amerikanci hitno povukli hrvatski pištolj s tržišta

Među proizvođačima oružja i opreme u izvoznim rezultatima dobre rezultate postigli su puške i pištolji HS Produkta, zaštitne kacige Šestan Buscha kao i strojevi za razminiranje tvrtke Doking, a zapažene rezultate postigli su i poduzeća Kroko, AVB, Greben, Jelen, Atir, INKOP i VIKO.

Državna Agencija Alan izravno je sudjelovala u oko četvrtini navedenog izvoza te kroz marketing i prezentacije, a ostatak izvoza odnosi se na druge, privatne tvrtke, kažu iz Agencije. Kako je nedavno najavio ministar obrane Ante Kotromanović, hrvatski proizvođači oružja i vojne opreme mogu očekivati i pomoć od Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH pri proboju na strana tržišta.

Hrvatska je tijekom prošle godine izvezla oružje i vojnu opremu u SAD, Austriju, Bangladeš, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Češku, Čile, Egipat, Estoniju, Filipine, Grčku, Irak, Italiju, JAR, Jordan, Kazahstan, Kolumbiju, Kosovo, Kuvajt, Latviju, Mađarsku, Maleziju, Maltu, Namibiju, Nizozemsku, Njemačku, Peru, Poljsku, Rumunjsku, Saudijsku Arabiju, Slovačku, Sloveniju, Švedsku, Švicarsku, Tunis, Tursku i Ujedinjeni Arapski Emirati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene