Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na najvećoj svjetskoj izložbi inovacija i novih proizvoda INPEX, održanoj u Pittsburghu, devet hrvatskih inovatora i poduzetnika osvojilo je deset odličja u konkurenciji 1.500 izložaka iz SAD-a i još 14 zemalja svijeta, izvijestili su danas iz Hrvatskog saveza inovatora (HSI).


Hrvatski inovatori na najvećoj svjetskoj izložbi nastupaju već 14 godina, a svoj peti nastup Nikola Petković je okrunio nagradom za životno djelo u oblasti inovatorstva. On je izložio Univerzalni gradski kanal.

Vezani članci Slika nije dostupna HRVATSKA PAMET OSVOJILA SVIJET Inovacije koje su pomele kunkurenciju Slika nije dostupna Posjetili smo jedan od najvećih sajmova inovacija u svijetu, evo što smo snimili

Dva zlatna odličja dobili su Jasenko Josipović za SIPOK R-sistem i Vladimir Jovanović za Sustav bežičnih elektronskih registarskih tablica.

Srebrna odličja osvojili su Pavao Potočki za Elektronski boks, Rosa Ferinčević za Vaginalete, Ivica Majdak i Veljko Kurlc za Hopla stolac, student Tehničkog veleučilišta u Zagrebu Davorin Vlašić za Personaliziranu rasvjetu hodnika te Zdravko Gaberšnik za SCROSS-numeričku igru na ploči, koji je uz to osvojio i jedno brončano odličje.

Za Zaštitu od zasljepljivanja automobilskim svjetlima Petar Velicki također je dobio odličje brončanog sjaja.

U HSI-u kažu da su hrvatski inovatori na INPEX-u predstavili
inovacije razvijene do razine gotovih proizvoda spremnih za
komercijalizaciju na tržištu, pa su i poslovni kontakti ostvareni na izložbi bili vrijedni i brojni.

Tako je Pavao Potočki svoj Elektronski boks predstavio uglednom proizvođaču opreme za borilačke sportove tvrtki Everlast iz koje su najavili otkup licence.

Hopla, dječji stolac-igračka zainteresirao je vlasnike dva američka trgovačka lanca specijalizirana za prodaju igračaka, a, kako kažu u HSI-u, značajne izglede za komercijalizaciju ima i Vaginaleta.

Organizatori nastupa hrvatskih inovatora HSI i Savez inovatora Zagreb na INPEX-u su predstavili i 32. hrvatski salon inovacija INOVA 2007 koji će se u Zagrebu održati u studenome ove godine.