Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz HHO-a danas su priopćili jkako je metoda kojom Vlada želi mijenjati Ustav - protudemokratska.


Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) ocijenio je danas kako vladajuća većina u Hrvatskom saboru nastoji protudemokratskom procedurom izmijeniti Ustav, posebno zamjerivši što je saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav ignorirao prijedloge ustavnih promjena koje je uputio predsjednik Ivo Josipović.

Vezani članci Slika nije dostupna Josip Leko: Ustav se mora promijeniti Slika nije dostupna 'Građani na referendumu ne mogu promijeniti Ustav'

Predsjednik Josipović, preko predsjednika Sabora Josipa Leke, uputio je Saboru svoj prijedlog promjena Ustava, što je saborska većina preko Odbora za Ustav odbila uopće uvrstiti u proceduru, čime je Josipovićev prijedlog promjena jednostavno ignoriran, ističu u priopćenju.

Takvim postupkom, smatraju, ugrožen je model konstitucionalizma koji pretpostavlja Ustavom zagarantiranu ravnotežu između tri segmenta vlasti te upozoravaju na 'pogubnost postupka i ponuđenog rješenja vladajuće većine, koja, uz ostalo, predlaže i članak kojim bi Sabor mogao većinom glasova svih zastupnika odlučiti da se i drugi zakon donese po postupku određenom za promjenu Ustava”.

HDSSB neće podržati promjene Ustava: 'Ne želimo biti dio zakulisnih igara Kukuriku koalicije i HDZ-a!'

Tim bi institutom obični zakoni, koji se donesu natpolovičnom većinom, stekli i imali ustavnu snagu, pa bi tako postalo moguće, da i odredbe suprotne Ustavu, budu dovedene na razinu Ustava.

Usvajanje tih rješenja krije u sebi opasnost sužavanja kompetencija Ustavnog suda i onemogućavanje Ustavnom sudu da kontrolira ustavnost onih odredbi koje su donesene kao zakon, a imaju snagu Ustava.

U povijesti je ovakav slučaj konstitucionalizacije zakona na razinu ustava poznat jedino u praksi Vajmarske republike, kada je upravo konstitucionalizacija zakona u razdoblju od 1933. do 1936. omogućila uvođenje diktature, a ponuđeni model širom otvara vrata primjeni sličnog modela u Republici Hrvatskoj, poručuje HHO.

Ukoliko ovi prijedlozi dobiju većinu, oni svojim 'za', otvaraju put rušenja ustavnog poretka RH, ocijenjuje se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju