Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić neće prihvatiti HEP-ov zahtjev za poskupljenjem grijanja za gotovo 37 posto, a i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić najavio je da će pozvati Gradsko vijeće da odbije zahtjev.


 Iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića priopćeno je da gradonačelnik ima ovlast i nadležnost za neprihvaćanje prijedloga, odnosno stavljanje veta na takav prijedlog, te da će gradonačelnik to pravo i iskoristiti. Iz Bandićevog ureda ističu da se o eventualnoj korekciji cijena može govoriti tek po provedbi depolitizacije svih upravljačkih funkcija u javnim poduzećima te nakon restrukturiranja i reorganizacije u dijelu kapaciteta kojima ta poduzeća raspolažu.

Vezani članci Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević: "Milan Bandić je sada kao ranjena životinja, teško predvidljiv i opasan. Gleda može li ići do kraja u rat s HDZ-om" Prosvjed ispred zbog zagrebačkog GUP-a - 3 Bandićeve izmjene GUP-a mogle bi potpuno promijeniti lice Zagreba: "Stotine tisuća zelenih kvadrata prenamjenjuje se u stambene"

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić smatra da je HEP-ov zahtjev neopravdan. "Odluku o tome donosi Gradsko vijeće i ja ih pozivam da takav prijedlog odbiju, jer cijena grijanja u Velikoj Gorici već je i sada previsoka", kaže Barišić.

>> EKSKLUZIVNO: Grijanje poskupljuje 35 posto za 123.000 kućanstava!

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk je izjavio da je grad, kao što zakon nalaže, podnio zahtjev za mišljenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) o tom poskupljenju. "Znamo da je HERA od HEP - Toplinarstva tražila mišljenje zašto je to tako veliko poskupljenje", rekao je gradonačelnik Zaprešića.

'Sigurno nećemo dopustiti da građani na ovakav način budu ponovno stavljeni pred gotov čin. Smatramo da traženo poskupljenje nije opravdano u toj visini, rekao je, pak, za v.d. pročelnika Odjela za komunalno-stambeno gospodarstvo grada Osijeka Milan Kamenko. HEP je zahtjev za poskupljenjem uputio i lokalnim vlastima Samobora i Siska.

'Smatramo da HEP treba naći unutarnju racionalizaciju o svom poslovanju i na drugi način upravljat sustavom no isto tako naši sugrađani ne mogu kontrolirati potrošnju energije,smatram da svatko treba imati svoj mjerač kao kad je u pitanju plin,struja voda', kaže osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo.

'Mi smo već nekoliko puta odbijali njihov zahtjev za takvim poskupljenjem nisam sigurna da je raspoloženje vijećnika drugačije nego što je bilo prije', kaže Vesna Škare Ožbolt članica gradskog vijeća Velike Gorice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook