Hrvatski Crveni križ predstavio je prvo specijalizirano vozilo prikladno za akcije spašavanja u situacijama kada ostala plovila nisu. Riječ je o RescueRunneru, jet ski spasilačkom plovilu za potrebe brze reakcije u priobalnom spašavanju.

Galerija


Jet ski već od sljedeće godine trebao bi spašavati živote diljem jadranske obale. Okretljivost i praktičnost omogućuju mu da spasioce odvede i do najnepristupačnijih mjesta.

Vezani članci Slika nije dostupna BANDIĆ I DALJE ZOVE NA KUPANJE 'Jarunska voda je čista' Slika nije dostupna Zagreb dobio uređaje za mjerenje UV indeksa na 8 lokacija po gradu

"Ono što je bitno i razlika od bilo kojeg drugog jeta je upravo ta platforma koju vidite ima on iza koja služi za izvlačenje unesrećenika iz vode i njihovu evakuaciju tojest transport dali na obalu ili na neko drugo", ističe Sebastijan Labinjan, koordinator spašavanje službi na vodi i ekološku zaštitu priobalja za Istarsku županiju

Glavna odlika jet skija jest što bi trebao prepoloviti vrijeme od prvog poziva upomoć do dolaska na intervenciju. "Brzina naravno da je bitna, brzi dolazak do unesrećene osobe i na taj način si produžujemo vrijeme za spašavanje", napominje Krunoslav Špajdla, stručni suradnik u Crvenom križu.

Hrvatski spasioci u idućoj godini imat će tek jedan takav jet ski. Gdje će biti stacioniran još nije poznato. "Ideja bi bila da se može pokriti cijela obala sa barem jednim jet skijem, recimo da imamo Dubrovnik, Split, Šibenik, Zadar, Rijeka da na taj način možemo pokrit cijeli teritorij i bit što bolji u spašavanju na vodi", napominje Silvana Radovanović, iz spasilačke službe Hrvatskog crvenog križa.

Jer samo u prvih osam mjeseci ove godine diljem Hrvatske spasioci su imali više od 2000 intervencija - u kojima su tri osobe izgubile život. Voditelj jarunske spasilačke službe ističe najčešće kobne pogreške kupača.

"Alkoholizirana stanja, znači prije ulaska u vodu, popiju dve tri, a i više alkoholnih pića i onda se dešavaju nesreće i naravno pretjerano sunčanje", upozorava Borna Hrestak, voditelj spasilačke službe na Jarunu i Bundeku.

Zato valja poslušati savjete spasilaca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr