Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tone duhana, litre alkohola, krivotvorena odjeća - sve su to presreli hrvatski carinici prošle godine.


Dnevnik Nove TV prvi donosi podatke o radu carinika u 2014. godini. Bila je, kažu, iznimno uspješna.

Duhan, droga, odjeća, torbice, čak i cvjetni aranžmani. To je tek dio ulova Carinske uprave, čijih je 20 milijardi kuna u 2014. napunilo gotovo petinu državnog proračuna.

'Carinska uprava više nije klasična carinska uprava, ne bavi se više klasičnim carinski poslovima kao osnovnim, dakle dobar dan, imate što za prijaviti, ili što ćemo sada cariniti?', kaže Zlatko Grabar, ravnatelj Carinske uprave.

Vezani članci Uzgajao marihuanu kod Zagreba - 4 Pao "ratar" kod Zagreba: Policija u obiteljskoj kući pronašla improvizirani laboratorij za uzgoj marihuane Ministar Zdravko Marić Marić otkrio koliko bi kutija cigareta mogla poskupjeti. O mjerama pomoći za poduzetnike: "Vrlo vjerojatno će biti nastavljene..."

Nekad samo na granicama, carinici sada rade po cijeloj Hrvatskoj. Bore se i protiv sive ekonomije.
'Poslovi od kontrole registrirane djelatnosti od, uz dužno poštovanje, autolimara, do frizera, iznajmljivanja stanova do iznajmljivanja poslovnih prostora ili iznajmljivanja apartmana', navodi Grabar.

Roba se krijumčari na sve moguće načine - skriva se u automobilima, prevozi morem, ili šalje poštom. Na svim tim putevima, stoji u carinskom izvješću za 2014. zaplijenjeno je čak 26 tona duhana i 12 milijuna cigareta. Oduzeto je i više od 61.000 litre alkohola, 288 tisuća grama droge, i više od 175.000 krivotvorenih proizvoda.

Bajakovo: Carinici zaustavili kombi, sada 'trljaju ruke'

'Nekada dok smo bili država van EU roba, koja je bila 'fejk' se dovozila iz prekomorskih zemalja, a sada se dovoze sastavni dijelovi i ovdje se sastavljaju od odjeće do obuće', pojašnjava ravnatelj Carinske uprave.

Krijumčari su sve snalažljiviji, ali iz carine poručuju kako prošlogodišnji rezultati pokazuju - da im oni ipak znaju stati na kraj. Carina je po brojkama imala dobru 2014., ali i u 2015. već ruši rekorde.

Sva takva roba završi u skladištima, a velike količine stvaraju i veliki problem.

Naime, sva roba koja se zaplijeni mora se čuvati sve do pravomoćne presude, a to nekad zna trajati i godinama. Tako da se zaplijenjena roba onda samo gomila.

Svaka roba je evidentirana, točno u vreći se nalazi točno što je na popisu i to je tako zbog suđenja. No, ne uvijek. Primjerice, svježe cvijeće koje je zaplijenjeno za Svi svete odmah se moglo donirati crkvama dok ono plastično čeka kraj suđenja. Carina se odmah rješava lako kvarljive robe - u prošloj godini donirala je tako 100 tona hrane humanitarnim udrugama - uglavnom voća i povrća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook