Jedan od tri argumenta tužbe za poništenje odluke arbitražnog suda u slučaju Ina-Mol je navodni sukob interesa jednog od arbitara i to hrvatskog.


Riječ je o Jakši Barbiću, a sporno je što je prije nekoliko godina sudjelovao u drugom procesu vezanom uz Inu. On je za Novu TV odbacio tvrdnje da je riječ o sukobu interesa.

Vezani članci Šuker i Sanader nisu se pojavili na suđenju za aferu INA-MOL (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Suđenje za aferu Ina-MOL nastavit će se bez Sanadera koji inzistira na operaciji, iako nije hitna Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Svjedok na suđenju: "Ježić mi je rekao da je novac trebao proslijediti Sanaderu"

Republika Hrvatska tvrdi da je jedan od trojice arbitara u slučaju Ina-Mol u sukobu interesa. Hrvatski arbitar Jakša Barbić istodobno je sudjelovao u drugoj arbitraži koja je uključivala Inu. Tu je mogući sukob interesa.

„Nisam u sukobu interesa. Da je postojala i najmanja sumnja da jesam, sam bih na to upozorio. Riječ je o neutemeljenoj konstrukciji“, kaže Barbić.

Kaže kako bi po svim međunarodnim pravilima sukob interesa bio da je dva ili više puta u posljednje tri godine bio angažiran od iste stranke u arbitraži.

"Nisu me angažirale ni Hrvatska, ni Mol"

„Niti Republika Hrvatska, niti Mol nisu bile stranke koje su me angažirale u prethodnom slučaju, već Ina. A radilo se o sporu Ine sa strankom iz jednog ugovora koja je treća osoba. Čak i ako gledate u kontekstu u kojem je Mol većinski vlasnik Ine, opet bi bila riječ o jednom angažmanu, a ne o više njih“, kaže Barbić.

Pravni stručnjak, Miljenko Guinio, s njim se slaže.

Ne vidim da bi to bio nekakav ozbiljan razlog za sumnju u pristranost arbitra“, kaže Guinio

Osim sukoba interesa, Hrvatska je u tužbi za poništenje arbitraže, navela i povrijeđeno pravo na saslušanje i odbijanje uvođenja dokaza koji su predlagani.

„Riječ je o argumentima koji su vrlo dobro potkrijepljeni prije svega procesno pravnim razlozima“, kazao je u srijedu Andrej Plenković.

Takve tužbe za poništenje rijetko imaju pozitivan ishod, kaže pravni stručnjak.

„Ako arbitražni sud nije dopustio takvu ravnotežu u iznošenju argumenata to bi mogao biti jedan argument ozbiljan“, kaže Guinio.

Taj argument smatra jačim od navodnog sukoba interesa.

"Ministri trebali unaprijed provjeriti sukob interesa"

Jakša Barbić poručuje da je Vlada čiji ministri sjede u Ini trebala unaprijed znati i provjeriti mogući sukob interesa.

No bila je to neka druga Vlada. Ova aktualna danas šuti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr