Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apsurd do apsurda

Karlovac: Hrvatske vode srušile nasip koji je tek izgrađen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poplave u Karlovcu pratile su i apsurdne situacije.

Hrvatske vode morale su rušiti nasip koji je tek izgrađen, a za koji su građani upozoravali da se gradi s krive strane, donosi Dnevnik Nove TV. Da stvar bude gora - dio strojeva ostao je poplavljen, a drugima je ukraden akumulator.

Pročitajte i ovo Prizori iz Dubaija jako nevrijeme FOTO/VIDEO Dubai paraliziran poplavama: Apokaliptični snimci potopa, grad u potpunom kaosu Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) stigla i nova obećanja Ovako su godinama obećavali riješiti problem poplava u Hrvatskoj Kostajnici

Nasip je trebao braniti od poplava, no u Gornjem Mekušju, iznad Karlovca, učinio je upravo suprotno.  Poplavljen je čak i pročistač voda - europski projekt vrijedan 40 milijuna eura. Pa je odlučeno da se nasip prokopa.

Nasip koji se na ovom području gradio godinama kako bi upravo ovo područje branio od poplava sada se mora rušiti. Da apsurd bude veći, mještani su upozoravali da se gradi s krive strane.

'Zatvorenim vodama diže se nivo plavnih voda na kompletnom tom području i tada, normalno, dešava se ovo što se dešava', kazao je Marijan Plemić iz Gornjeg Mekušja.

Nije se slušalo ni gradske institucije.

'Naš prijedlog je po ne znam koji put išao prema Hrvatskim vodama da se naprosto prokopa nasip na nekoliko dijelova, kako bi, više trenutno jezero, Koransko, ulilo se u rijeku Kupu koja je nizvodno', kaže gradonačelnik Damir Jelić.

Hrvatske vode kao opravdanje navode imovinsko pravne odnose koji su se rješavali punih pet godina.

Ljudi danonoćno rade da zaštite kuće! Ovo su kritične točke dana

'Zemljište je od stanovnika Mekušja i ako se to radilo pet godina očito im se nije žurilo da izgradimo taj nasip', kaže Ivica Plišić direktor Hrvatskih voda.

Tek danas donesena je odluka da se nasip ipak otvori. No, situacija je izmaknula kontroli. Većina strojeva virila je iz vode.

'To su strojevi legendarne firme Vodoprivrede koji su krenuli bez prepreka, da čim prije obave nasip, vidite, ne smeta im voda'.

Oni koji su imali više sreće - ostali su bez akumulatora. Ukradeni su.

'Što bi tu sada mogli napraviti? Ništa. Nego samo da se zgražavamo da je netko u ovakvoj situaciji katastrofe išao sa stroja koji služi obrani od poplave krasti akumulator', kaže Nada Štefanac iz Vodoprivrede Karlovac.

'Sad možemo jedino zamoliti poštenog nalaznika da vrati akumulatore jer se moralo ići u nabavku novih jer to su ipak specijalni akumulatori', zaključuje Plišić.

I nabava je potrajala pa su tako i radnici gubili nadu. Pred ciljem novi problem. I nasip je konačno otvoren. Sada i institucije moraju ponoviti gradivo, popraviti ono na što su novac već potrošili.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene