Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sječa bez voznog reda

Iz Hrvatskih šuma godišnje 'ispari' milijardu kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske šume godišnje zbog potkradanja izgube oko milijardu kuna, a za polovicu tog iznosa postoji i službena potvrda, barem tako tvrdi Poslovni dnevnik.

Prema nacionalnoj inventuri šumskih resursa RH godišnje se u šumama kojima gospodare Hrvatske šume posiječe 7,3 milijuna kubika drvne građe. S druge strane službeni podaci HŠ-a kažu kako se posiječe tek 5,5 milijuna kubika što znači da godišnje nestane 1,8 milijuna kubika, donosi taj dnevnik. 

Pročitajte i ovo Goleme štete na šumama - 3 Milijun i pol kubika "Nema mirovanja, cijelo ovo ljeto će se intenzivno raditi": Golema šteta u šumama nakon nevremena Provjereno: Politika - 3 Donosi Provjereno Priča čovjeka koji dobro zna kako se zapošljava u Hrvatskim šumama: "Smetao sam im jer nisam htio krasti"

Ukoliko se to pretvori u novac, odnosno pomnoži s 300 kuna po kubiku što je tržišna cijena dolazimo do 500 milijuna kuna izgubljenog prihoda.

Nacionalna inventura šuma napravljena je po nalogu Europske unije, a iako su rezultati službeno izdani od strane Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva s predgovorom potpisanim od strane ministra Božidara Pankretića, u Hrvatskim šumama kažu kako takvi podaci nisu službeno potvrđeni.

Međutim, podaci o potkradanjima iz Hrvatske šume provlače se u javnosti već godinama, a pojedini bivši zaposlenici te tvrtke dali su otkaz upravo zbog činjenice da su ukazivali na potkradanja. 'Ovih 500 milijuna kuna treba dodati još barem toliko koliko se godišnje izgubi prodajom kvalitetnog drva ispod cijene', rekao je za Poslovni dnevnik bivši zaposlenik HŠ-a Goran Jankov.

>> Beuku određen jednomjesečni istražni zatvor

Inače, državna revizija iz 2007. godine dala je uvjetno mišljenje na izvješće Hrvatskih šuma iz  te godine. Revizori su izvješću zamjerili što popisom imovine nije obuhvaćena šuma u vlasništvu RH vrijedna 37,5 milijardi kuna. Sabor je to izvješće poslao DORH-u, a zbog poslovanja s tvrtkom Fimi Media, policija je početkom rujna uhitila Darka Beuka, bivšeg člana Uprave Hrvatskih šuma. Beuk je prošlog tjedna pušten iz pritvora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene