Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatske alpinistice osvojile Cho Oyu, šesti vrh svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri hrvatske alpinistice, Darija i Iris Bostjančić i Vedrana Simičević, koje su dio ženske alpinističke ekspedicije "Cho Oyu 2007", osvojile su šesti vrh svijeta Cho Oyu na Himalaji, visok 8201 metar, u 12,10 po kineskom vremenu, priopćeno je danas iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Time su se, kako se ističe u priopćenju, Hrvatice prvi puta uspele na visine preko 8000 metara i u tom su trenutku bile najviša živa bića na našem planetu, budući da se na prvih pet vrhova (Everest, K2, Kanch, Makalu i Lhotse) trenutno ne penje. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vratile se Hrvatice s 'tirkizne božice' Slika nije dostupna Cho Oyu (8201) osvojile još dvije Hrvatice

Također prvi put, na tom vrhu su istodobno bile dvije sestre.

Cho Oyu, što na tibetskome znači Tirkizna božica, nalazi se na granici Tibeta, odnosno Kine, i Nepala, na oko 35 kilometara
udaljenosti od Mount Everesta prema zapadu.

Iz HGSS-a izvješćuju da su alpinistice uspješno izvele uspon, za manje od osam sati, dobro su i već se spuštaju prema logoru 2.

Djevojke su se još jučer popodne po kineskom vremenu bile popele na visinu od 7600 metara na zapadnoj strani Cho Oyua, a do vrha su trebale savladati vrlo dubok snijeg koji je posljednih dana padao na Himalaji, jak vjetar i temperaturu 40 stupnjeva ispod nule za što im je trebalo vrhunsko znanje, pripremljenost i iskustvo.

Cijeli uspon pratile su iz baznog logora ostale članice, a putem dalekozora i radio stanice koordinirao je tehnički voditelj, iskusni himalajist Darko Berljak.

Voditeljica i inicijatorica te ženske alpinističke ekspedicije, koja je ujedno četvrta posve ženska penjačka ekipa ikad, bila je Ana Marija Bojko, a sudjelovale su i Jana Mijailović, Pavla Kovač, Tihana Boban, Marija Maćešić, Ena Vrbek, Dubravka Županić, Iris Prebeg, Renata Randić, Jelena Dabić, Karolina Vranješ, Jasminka Vincenski, Milena Šijan, Irena Gayatri Horvat, Josipa Levar i Anita Carević.

Iskusne alpinistice, iz raznih dijelova Hrvatske, spremale su se za taj pothvat gotovo godinu dana. Naporni treninzi uključivali su cjelodnevne brdske ture s po dvadesetak kilograma opreme na leđima, često u uvjetima velike hladnoće na visini od oko 4.000 metara, alpinističke uspone po stijenama visokim više stotina metara i gotovo svakodnevno trčanje uzbrdo.

Članicama je u njihovom nastojanju da se kao prve Hrvatice popnu na visinu veću od 8000 metara, potporu pružila Vlada RH i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Alpinistice je podržao HOO, te gradovi i općine, kao i županijske vlasti iz kojih članice ekspedicije dolaze.

Alpinistice su na ekspediciju krenule ljetos iz Zagreba u Katmandu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene