Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska završila prvi krug pristupnih pregovora s NATO-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je danas u Bruxellesu završila prvi krug pristupnih pregovora za članstvo u NATO-u na kojima je izrazila spremnost sudjelovanja u kolektivnoj obrani te spremnost na doprinos miru, stabilnosti i sigurnosti u euroatlantskoj zajednici.

"Uspješno smo završili prvi krug pregovora na kojima je bilo riječi o političkim i vojnim pitanjima. Izrazili smo spremnost sudjelovanja u sustavu kolektivne obrane te spremnost da damo doprinos miru, stabilnosti i sigurnosti u euroatlantskoj zajednici", izjavila je nakon sastanka voditeljica hrvatskog pregovaračkog tima Bianca Matković, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Pročitajte i ovo Akrobatski let Krila Oluje i Red Arrows nad Zadrom akrobacijski letovi Letačke skupine Krila Oluje i Red Arrows danas lete iznad jedne županije Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu"

Izaslanstvo NATO-a predvodio je pomoćnik glavnog tajnika za politička pitanja Martin Erdmann.

Državna tajnica Matković je dodala da je s NATO-ove strane potvđeno da je Hrvatska kroz šest ciklusa Akcijskog plana za članstvo (MAP) ispunila sve zacrtane ciljeve.

Hrvatska je 3. travnja na summitu NATO-a u Bukureštu dobila pozivnicu za članstvo u Savezu, nakon čega su uslijedili pristupni razgovori. Nakon prvog sastanka koji je posvećen političkim i vojnim pitanjima, održat će se još jedan sastanak, 7. svibnja, o financijskim, obrambenim i pravnim pitanjima. Tada bi se trebala odrediti i visina doprinosa koji će Hrvatska uplaćivati u zajednički proračun NATO-a. Po završetku drugog sastanka, Hrvatska će uputiti NATO-u pismo namjere zajedno s utvrđenim vremenskim rasporedom za dovršetak potrebnih reformi. Pismo namjere upućuje ministar vanjskih poslova pozvane zemlje glavnom tajniku NATO-a i u njemu zemlja potvrđuje da prihvaća obveze iz članstva.

Nakon toga NATO priprema protokol Washingtonskom ugovoru, koji predstavlja amandman i koji nakon ratifikacije postaje sastavni dio Ugovora. Očekuje se da će protokol o pristupanju Hrvatske biti potpisan u srpnju ove godine.

Nakon potpisivanja protokola slijedi postupak ratifikacije u svim zemljama članicama, sukladno njihovim nacionalnim procedurama. Kada se završi postupak ratifikacije, zemlje članice obavijeste o tome američki State Department, koji je depozitar Washingtonskog ugovora, a onda glavni tajnik NATO-a poziva zemlju da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru. Na kraju pozvana zemlja, sukladno svojoj nacionalnoj proceduri, ratificira protokol, a čim se svi ratifikacijski instrumenti dostave State Departmentu, ona postaje punopravnom članicom NATO-a. Stupanje u članstvo formalno se obilježava svečanim podizanjem zastave nove članice ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu.

Očekuje se da bi Hrvatska mogla kao punopravna članica sudjelovati na sljedećem summitu NATO-a, koji će se održati u proljeće 2009.

Čelnici NATO-a odlučili su u Bukureštu da će sljedeći summit, koji pada na 60. obljetnicu Saveza, zajedno organizirati Francuska i Njemačka, u dvama susjednim gradovima s obje strane granice, Strasbourgu i Kehlu. To će biti prvi put da se summit NATO-a održava u dvjema državama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene