Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je u ponedjeljak u Bruxellesu zatvorila još dva poglavlja u pristupnim pregovorima s EU-om i sada ima više od polovice zatvorenih poglavlja, njih ukupno 17.


Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini Hrvatska je zatvorila pregovore u poglavljima Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga te Socijalna politika i zapošljavanje. Tri poglavlja koja su već dulje vrijeme tehnički spremna za otvaranje - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš i Ribarstvo, ni na ovoj pristupnoj konferenciji nisu otvorena jer Slovenija još nije dala suglasnost.

>> Hrvatska u ponedjeljak zatvara još dva poglavlja

Vezani članci Slika nije dostupna 'Do lipnja 2011. imamo šanse završiti pregovore s EU' Slika nije dostupna Kosor: Ulazimo u završnicu pregovora s EU

'Pregovori s Hrvatskom ušli su u završnu fazu, više od polovice poglavlja je zatvoreno. Uspostavljena je radna skupina za izradu nacrta pristupnog ugovora, koja je u prošlu srijedu započela s radom. Pregovori će brzo završiti bude li u Zagrebu odlučnosti da se oni brzo nastave, u što ne sumnjam. Zadovoljan sam što smo kao predsjedništvo u proteklih nekoliko mjeseci ubrzali pristupni proces. Još će neka poglavlja trebati riješiti i nadam se da će to brzo biti učinjeno tako da ćemo uskoro Hrvatsku moći dočekati kao novu članicu EU-a', rekao je na konferenciji za novinare švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt. Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković je izrazio uvjerenje da će 2010. biti završna godina hrvatskih pregovora. 'Uvjeren sam da će 2010. biti završna godina u našim pristupnim pregovorima i da će to rezultirati potpisivanjem ugovora o pristupanju', rekao je Jandroković.

Bildt: Ne znam objašnjenje

Ni Jandroković ni Bildt nisu znali odgovoriti zbog čega još nema suglasnosti Slovenije za otvaranje tih poglavlja. 'Radi se o dosta neobičnom potezu slovenske strane. Mi smo riješili granični problem, odlučili smo se za arbitražni sporazum, za arbitražni sud koji će odlučiti o granici i tada smo rekli da je proces pregovora odvojen od graničnog pitanja. Iako sam prije neki dan razgovarao o tome sa slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom, nisam dobio precizan odgovor, ali vjerujem da će do sljedeće međuvladine konferencije Slovenija otkloniti svoje primjedbe', rekao je Jandroković. Španjolsko predsjedništvo, koje počinje 1. siječnja, planira organizirati prvu pristupnu konferenciju s Hrvatskom krajem veljače. Švedski ministar Bildt također je uvjeren da će Slovenija brzo ukloniti svoje rezerve. 'Držim to sigurnim', rekao je Bildt. 'Na pitanje znam li objašnjenje za slovenski potez dat ću vam vrlo opširan odgovor koji glasi 'ne', dodao je.

Bildt i ravnatelj Opće uprave za proširenje u Europskoj komisiji Michael Leigh ukazali su i na izazove koje Hrvatska treba riješiti do završetka pregovora: puna suradnja s ICTY-em, efikasno i neovisno pravosuđe, borba protiv organiziranog kriminala i korupcije.

(Hina)