Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sunce nema milosti

Hrvatska 'vrije': Do podneva u većini zemlje iznad 30 stupnjeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je do podneva dobrano 'zakuhala' od vrućina. Više gradova na jugu zemlje bilježi temperature od 32 stupnja, a one će još i rasti tijekom ranih popodnevnih sati.

Šibenik, Knin, Lastovo i Rijeka imaju izmjerenih 32 stupnja još od 11 sati, a sedam gradova diljem zemlje bilježi već 31 stupanj u istrim satima, među njima i Zagreb, objavio je DHMZ. Malo gdje u zemlji je temperatura u barometru u 11 sati bila ispod 30 stupnjeva, a iznimke su naravno gorski krajevi.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Darijo Brzoja Što se krije iza ljeta u travnju i zašto je ovoliko vruće, objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna"

Temperature mora tek su oko 5 stupnjeva niže od onih u zraku pa su tako u 8 sati ujutro Krk, Malinska, Pula, Rab i Rovinj imali temperaturu mora od visokih 27 stupnjeva. Indeks UV zračenja danas je u Hrvatskoj vrlo visok, pogotovo na samom jugu zemlje.

No, nesmetaju vrućine svima. Mnogi upravo zahvaljujući nesnosnim vrućinama bilježe velike skokove u prodaji i zaradi. Najbolje idu sladoled, voda i sokovi.

'Bilježimo rast prodaje cijelog asortimana po stopi od 15 posto. Jedan od razloga je velika vrućina, ali i dobro pripremljena sezona', kazao je Darko Cesarec iz Jamnice.

Zbog turističke sezone koja još uvijek traje i tropskih temperatura i Hrvatske vode bilježe povećanu potrošnju.

'Negdje potrošnja u odnosu na zimske mjesece zna biti povećana čak i deset puta', kazao je Ivan Kolovrat iz Hrvatskih voda. 'Apeliramo na ljude da racionalnije troše. Znači da ne zaljevaju travnjake i vrtove, da ne peru automobile ako nije stvarno prijeka potreba'.

I klima uređaji rade punom parom, no potrošnja električne energije, unatoč visokim temperaturama, ipak nije 'probila' srpanjski rekord.

'Ovih dana potrošnja električne energije kreće se u prosjeku između 55 i 56 tisuća megavatsati, što je u odnosu na prva dva tjedna kolovoza povećanje od 18-20 posto', kazala je Mirela Klanac iz HEP-a.

I HZJZ se oglasio preporukama za zaštitu od vrućina

Što više kretanja i to isključivo u jutarnjim i večernjim satima, uzimanje do dvije litre tekućine dnevno, izbjegavanje prezačinjene hrane te strogo pridržavanje uputa o liječenju neka su od mjera zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama koje preporuča Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Preporuke se osobito odnose na osobe oboljele od kroničnih i kardiovaskularnih bolesti, ističe se u priopćenju Centra. U razdoblju od 10 do 17 sati starije se osobe nikako ne bi smjele izlagati suncu, poglavito ne stariji srčani bolesnici i gerijatrijski bolesnici oboljeli od šećerne bolesti, a onda kada to čine svakako moraju zaštiti glavu pokrivalom.

Dvije litre tekućine dnevno

Nužno je dnevno uzimati do dvije litre tekućine, bilo kao osam čaša negazirane vode bilo u obliku juha, variva ili čajeva, te izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela i konzumirati puno sezonskog voća i povrća. Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova, starije bi osobe trebale učestalije kontrolirati krvni tlak, a za svaku se pojavu glavobolje, mučnine, vrtoglavice ili dehidracije hitno javiti liječniku.

Nadalje, članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci i članovi udruga u skrbi za starije trebali bi u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci učestalije kontaktirati stariju osobu, čak i po nekoliko puta dnevno kada se radi o osobama slabijih funkcionalnih sposobnosti.

Također, osim redovitog održavanja higijene starijeg čovjeka i njegovog okoliša i strogog pridržavanja uputa liječenja i kontroliranog uzimanja lijekova, za starije je osobe ključno nastaviti s trajnim tjelesnim i psihičkim aktivnostima uz redovito kretanje isključivo u jutarnjim i večernjim satima uz što više boravaka u prirodi a, ukoliko je riječ o teže pokretnim osobama, nužno je redovito višesatno provjetravanje prostorija.

U priopćenju se također upozorava da starija osoba nužno uz sebe uvijek mora nositi svoje osnovne podatke - ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene