Hrvatska vojska preuzela je u ponedjeljak u vojarni "Croatia" donaciju američke Vlade vrijednu oko 1,5 milijuna dolara, a radi se o jednom utovarivaču, dva teretna motorna vozila i dva sustava za pročišćavanje vode, koji se mogu koristiti u mirovnim operacijama u inozemstvu, kao i u slučaju prirodnih katastrofa.


Donaciju je preuzeo potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji je naglasio da je riječ o još jednoj vrijednoj donaciji našeg strateškog partnera SAD-a, koji se od prvog dana raznim programima uključio s financijskom pomoći i stručnim savjetima Oružanim snagama RH.

Vezani članci Problem Damira Krstičevića s nekretninama - 1 Bivši ministar Miljavac o Krstičevićevoj kupovini jeftinog stana: "Puno generala je dobilo stanove po tom pravilniku, nije on bio iznimka" Damir Krstičević (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Damir Krstičević je petnaesti ministar koji bi mogao napustiti Vladu premijera Andreja Plenkovića

Krstičević je rekao kako dio opreme može koristiti hrvatska inženjerijska satnija u misijama Ujedinjenih naroda te najavio moguće sudjelovanje naših vojnika, zajedno s talijanskim vojnicima, u misiji UN-a u Libanonu. Na upit kada bi hrvatski vojnici mogli otići u Libanon, odgovorio je da će javnost o tome biti pravodobno izviještena, a odluku o tome donijet će Hrvatski sabor.

Hrvatska vojska bila je proteklog ljeta jako angažirana u pomoći civilnim institucijama, a nova oprema omogućuje nam da još efikasnije i još više pomažemo civilima, dodao je Krstičević.

Američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes naglasila je blisko partnerstvo dviju zemalja istaknuvši kako će donacija inženjerijske opreme poboljšati spremnost Hrvatske za sudjelovanje u mirovnim misijama i omogućiti mobilnost u raznim misijama održavanja mira, kao i u slučaju prirodnih katastrofa.

Iz MORH-a navode da će donirana oprema biti raspoređena u Satniju za opću inženjerijsku potporu Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske, te u Bojnu za opću logističku potporu Zapovjedništva za potporu.

Tijekom 2017. godine za opremanje inženjerijske satnije za UN, iz programa GPOI Vlade SAD-a Hrvatskoj je donirana inženjerijska oprema (dozer, kombinirka - kopač-utovarivač, četiri agregata od 20 kW s prikolicom, agregat od 120 kW – kontejner, terenska kuhinja za 600 ljudi, šest kamiona samoistovarivača i tri vozila HMMWV), napominje MORH. (Hina)