Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podobnik upozorava slovensku vladu

'Trebamo uvjeriti Europu da se Hrvatska mora povući s okupiranih slovenskih teritorija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada u načelu je pozdravila jučerašnju rezoluciju Europskog parlamenta o napretku Hrvatske, no slovenski političari jedva prikrivaju razočarenje usvojenim tekstom, prenose slovenski mediji.

'Usvojena rezolucija je slaba i neće omogućiti rješenje naših graničnih pitanja niti deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora', izjavio je za Slovensku tiskovnu agenciju STA direktor 'Zavoda 25. lipnja 1991. godine' Marjan Podobnik. Podobnik je nedavno inicirao, a onda odustao od toga, uvjetovanje hrvatskog članstva u NATO-u rješenjem graničnog prijepora, ali i dalje smatra da slovenska politika ne smije dopustiti ulazak Hrvatske u EU ako Slovenija ne dobije teritorijalni izlaz na otvoreno more, te 'sporne točke' na granici.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

'Ne sumnjamo da su se naša diplomacija i većina naših eurozastupnika trudili da tekst rezolucije bude bolji, ali je službena slovenska politika dugo godina prije toga bila neaktivna, pa joj nije uspjelo europsku i svjetsku javnost uvjeriti da je Hrvatska na granici radila jednostrane korake, mijenjajući status quo iz vremena osamostaljivanja', rekao je Podobnik, izražavajući žaljenje što je iz teksta rezolucije otpao amandman da se rješenje za granicu mora postići na osnovi 'načela pravičnosti' (ex aequo et bono).

'Očekujemo da naša vlada europske sugovornike i Hrvatsku upozori da političkim lobiranjem neće doći do deblokade hrvatskih pristupnih pregovora nego da se Hrvatska mora povući s okupiranih dijelova slovenskog mora i kopna', istaknuo je osnivač populističke udruge i nekadašnji predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS). Na navodno moćan lobistički utjecaj Hrvatske u Europskom parlamentu, koji se pokazao prilikom glasovanja o rezoluciji i amandmanima koje su uložili slovenski eurozastupnici, upozorava u razgovoru za mariborski dnevni list 'Večer' od petka i europarlamentarac Jelko Kacin, član slovenske Liberalno-demokratske stranke koja djeluje o koaliciji premijera Boruta Pahora.

>> Rezolucija: Temelj medijacije međunarodno pravo

'U usvojenom tekstu rezolucije nema nekih stvari koje smo u nju željeli uvrstiti. To su spriječili neki ekstremni zastupnici jer ih je tako nagovorila Hrvatska. To je dokaz da hrvatska vlada još ne razumije što znači proces pristupanja Europskoj uniji niti što je to procedura međusobnog usklađivanja', rekao je Kacin, inače jedan od slovenskih zastupnika koji je i sam, uz Mojcu Drčar Murko, na kraju glasovao za usvajanje rezolucije. Jedan slovenski zastupnik, iz stranke Socijalnih demokrata, nije glasovao, dok su ostala četiri, iz dviju stranaka desnog centra, bila protiv jer nije usvojen slovenski amandman da bi se posredovanje Europske komisije za rješenje graničnog spora moralo temeljiti na 'načelu pravičnosti'.

>> Slovenski zastupnici podijeljeni pri glasovanju o rezoluciji o RH

'Hrvatsko političko lobiranje u europskim institucijama imat će posljedice, ali će one za Hrvatsku biti negativne. Takvim potezima Hrvatska samu sebe uvjerava da joj koristi nešto što joj objektivno šteti, a ujedno se tako udaljava od spoznaje da će na kraju morati pristati na kompromis o granici', rekao je Kacin u razgovoru za 'Večer'. On je također ocijenio da Hrvatska nema izgleda tehničke pregovore s EU-om završiti do kraja ove godine jer presporo ide dogovor oko medijacije koju je predložila Europska komisija. Kacin u svibnju ove godine kandidira na novim izborima za Europski parlament, kao nosilac izborne liste svoje stranke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene