Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na prosvjednom skupu Hrvatske stranke prava (HSP), održanom na vukovarskom Trgu Republike Hrvatske pod geslom 'Posljednja crta obrane', izraženo je protivljenje dolasku srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u Vukovar.


Pripadnici HSP-a su također ocijenili kako Vlada RH vodi zemlju u krivom smjeru. 'Mi nemamo ništa protiv toga da Tadić prizna odgovornost Srbije za agresiju na Vukovar i Hrvatsku, ali nismo za to da koristi Vukovar kako bi jačala Srbija', poručio je predsjednik HSP-a Danijel Srb.

Vezani članci Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vrijedna akcija na istoku Hrvatske: Za četrdeset mladih obitelji u Vukovaru i okolici predstojeći bi blagdani mogli biti možda i najbolji dosad Arkanovac čizmom udara mrtve civile na tlu, Bijeljina (Foto: Ron Haviv) Snimio nezamislive zločine: "Arkanovci su se derali da ništa ne slikam, bilo je puno vrištanja. Onda su ubili muškarca pa ženu..."

Dodao je kako je 'hrvatska Vlada ili slijepa kada to ne vidi, ili vodi brigu više o tuđim nego o interesima vlastite zemlje". Predsjednik HSP-a također je zamjerio Vladi 'preveliku popustljivost spram Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS)'.

Kao primjer naveo je odluku kojom se, kako je rekao, Srbima koji su napustili Hrvatsku u Domovinskom ratu, dodjeljuju stanovi s mogućnošću otkupa, a među takvima se nalaze i 'osobni vozač Gorana Hadžića i deset oficira koji su vodili napada na Vukovar dok istodobno brojni Hrvati ostaju bez radnih mjesta i guraju se na rub sirotinje'.

'Hrvatska je virtualno i duhovno okupirana'

Prosvjednom skupu u Vukovaru, na kojem se po procjeni policije okupilo oko 1.500 članova i simpatizera HSP-a, obratio se i počasni predsjednik stranke Anto Đapić koji je ustvrdio da 'nije problem srbijanski predsjednik Tadić već hrvatska politika koja zove Tadića u Vukovar'. Prema njegovu mišljenju Hrvatska je danas 'virtualno i duhovno okupirana' a jedini koji se tomu odupro je 'Vukovar zbog iznimne snage koja zrači iz tog grada'.

'Odavde šaljemo poruku da ćemo iz Vukovara krenuti u 'vukovarizaciju' Hrvatske u smislu duhovne obnove zemlje', kazao je Đapić, ocjenivši kako 'Hrvatska ne ide u dobrom smjeru'. Također je upozorio da je u posljednjih deset godina 'lošom politikom vođenja države cijeli Domovinski rat obezvrijeđen i ponižen kao i hrvatski narod'.

>> HSP: Povucite prijedlog Zakona o prebivalištu i boravištu

Dopredsjednik vukovarskog HSP-a Petar Macut prozvao je vladajuću koaliciju da - kako je kazao - poradi očuvanja vlasti 'u Hrvatskom saboru koalira s onima koji su napadali Vukovar'. Pročitao je i 'Vukovarsku deklaraciju' koju su potpisali članovi Predsjedništva stranke, a u kojoj se HSP obvezuje na borbu za očuvanje suverenosti i neovisnosti Republike Hrvatske, protiv velikosrpskih ideja, nedopuštanja bilo kakvog teritorijalnog posezanja drugih država za hrvatskim teritorijem te na očuvanje digniteta Domovinskog rata. (Hina)